Kurczak, kolorowe papryki, ryż – prosty sposób na zdrowy, sycący i pełen witamin obiad.
To danie nie jest skomplikowane, ale jego przygotowanie chwilę potrwa – mięso trzeba dusić przez około pół godziny. Na szczęście, podczas duszenia nie musimy zaglądać do potrawy zbyt często.
Składniki (3 – 4 porcje):
- podwójna pierś z kurczaka,
- 3 papryki: czerwona, żółta i zielona,
- 2 łyżki mąki pszennej razowej,
- łyżeczka ostrej papryki,
- łyżeczka pieprzu,
- pół łyżeczki kurkumy,
- oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
- Kurczaka myję, delikatnie osuszam i kroję w kostkę o boku mniej więcej 5 cm. Wrzucam wszystko do miski. W osobnej, mniejszej miseczce, mieszam mąkę z przyprawami. Powoli wsypuję mąkę do kurczaka potrząsając jednocześnie większą miską, żeby mąka przylgnęła do każdego kawałka. Wrzucam na rozgrzaną patelnię i obsmażam, aż kurczak zarumieni się z każdej strony.
- W tym czasie myję i kroję papryki w kwadraty o boku 3 – 4 cm. Gdy mięso jest już usmażone, dodaję warzywa, skręcam ogień i duszę wszystko przez około 30 minut, aż warzywa staną się miękkie. Podczas duszenia kilka razy mieszam całość i doprawiam jeszcze do smaku.
- Podaję z ryżem.
Najnowsze komentarze