22kilo

Kurczak w 3 kolorach: żółty, czerwony, zielony

Kurczak w 3 kolorach: żółty, czerwony, zielony

Możliwość komentowania Kurczak w 3 kolorach: żółty, czerwony, zielony została wyłączona

Kurczak, kolorowe papryki, ryż – prosty sposób na zdrowy, sycący i pełen witamin obiad. 

To danie nie jest skomplikowane, ale jego przygotowanie chwilę potrwa – mięso trzeba dusić przez około pół godziny. Na szczęście, podczas duszenia nie musimy zaglądać do potrawy zbyt często.

Składniki (3 – 4 porcje):

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 3 papryki: czerwona, żółta i zielona,
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka pieprzu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka myję, delikatnie osuszam i kroję w kostkę o boku mniej więcej 5 cm. Wrzucam wszystko do miski. W osobnej, mniejszej miseczce, mieszam mąkę z przyprawami. Powoli wsypuję mąkę do kurczaka potrząsając jednocześnie większą miską, żeby mąka przylgnęła do każdego kawałka. Wrzucam na rozgrzaną patelnię i obsmażam, aż kurczak zarumieni się z każdej strony.
  2. W tym czasie myję i kroję papryki w kwadraty o boku 3 – 4 cm. Gdy mięso jest już usmażone, dodaję warzywa, skręcam ogień i duszę wszystko przez około 30 minut, aż warzywa staną się miękkie. Podczas duszenia kilka razy mieszam całość i doprawiam jeszcze do smaku.
  3. Podaję z ryżem.