22kilo

Kruche ciasteczka owsiane

Kruche ciasteczka owsiane

4 komentarze

Pyszne, zdrowe i sycące – kruche ciasteczka owsiane z wyczuwalną nutą imbiru i suszonymi owocami. Uwielbiamy całą rodziną. 

Zdarza Wam się czasem przygotowywać jakieś potrawy z odwrotu opakowania? Mi zawsze wydawało się to jakieś… niegodne. Ale ostatnio spojrzałam na przepis na kruche ciasteczka owsiane na odwrocie saszetki z mielonym imbirem i pomyślałam: dlaczego nie? Szczególnie, że bardzo często muszę kupować takie ciasteczka dla mojego synka w piekarni. Wolę jednak robić je sama, ponieważ w ten sposób są znacznie tańsze, poza tym mam pewność co do ich składu. No i Mały uwielbia patrzeć, jak je przygotowuję – co przy okazji trwa tylko chwilę.

Ze względu na zawartość dużej ilości masła w tych ciasteczkach, nie nazwałabym ich dietetycznymi. Zrezygnowałam natomiast z cukru (zostawiłam tylko łyżkę, że było z czym ubić masło), ponieważ wydaje mi się, że przez użycie suszonych owoców ciasteczka są wystarczająco słodkie. Jeśli szukacie bardziej dietetycznej wersji ciasteczek owsianych, przetestujcie te (klik).

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych górskich,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (w oryginale 60 g),
  • 140 g mąki pszennej razowej,
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao (można pominąć),
  • 2 łyżki posiekanej żurawiny,
  • 2 łyżki posiekanych suszonych moreli,
  • 1 płaska łyżeczka imbiru.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć w mikserze z cukrem, następnie dodać jajko i dalej ubijać.
  2. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać (ręcznie).
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać w rękach, następnie układać obok siebie na blasze. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180°C (grzanie góra-dół).
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Iwona
Gość

Bardzo zachęcające, ale z uwagi na skład niestety nie dla mnie. Muszą być jednak pyszne! 🙂

Lady Och Mistrzyni
Gość

Cała moja rodzinka uwielbia ciasteczka owsiane 🙂 z chęcią wypróbuję Twój przepis. Szczerze mówiąc to takich z masłem jeszcze nie robiłam 🙂

Justyna
Gość

Ja bym dodała brązowego banana zamiast części masła albo trochę daktyli zamiast np. żurawiny i wtedy wywaliłabym tą pozostałą łyżkę cukru 🙂
Ciacha prezentują się pysznie – uwielbiam takie przekąski