22kilo

Kompot gruszka brzoskwinia

Kompot gruszka brzoskwinia

6 komentarzy

Czy w świecie smoothies i świeżo wyciskanych owoców jest jeszcze miejsce na zwykły, staromodny kompot? Mam nadzieję, że tak. Kompot ma wiele zalet. Jest delikatniejszy dla żołądka niż surowe owoce, można go pić na ciepło lub na zimno. No i… jest znacznie bardziej ekonomiczny, ponieważ z pół kilo owoców można uzyskać nawet półtora litra napoju.

Przez większą część dnia piję wodę, ale czasem mam jej już po prostu dość. Szczególnie gdy jest ciepło i piję więcej, mam ochotę na jakiś smak. W tej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest kompot. Do tego kompotu brzoskwiniowo-gruszkowego dodałam łyżkę cukru, ponieważ wydawał mi się nieco za mało wyrazisty w smaku. Ale najlepiej wybierać po prostu jak najsłodsze owoce, by uniknąć konieczności dodawania cukru.

Składniki:

  • 2 gruszki,
  • 1 – 2 brzoskwinie,
  • 1,5 litra wody,
  • do smaku: 1 łyżka cukru trzcinowego.

Przepis na kompot:

  1. Owoce umyć, skórki zostawić. Przeciąć na mniejsze kawałki i wyciągnąć pestki. Owoce gotować w wodzie przez około pół godziny, aż staną się zupełnie miękkie. Wyłączyć palnik, dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia. Kompot można pić na ciepło lub na zimno. Nie zapomnijcie zjeść owoców!

kompot-gruszka-brzoskwinia-2

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Aneta
Gość
Aneta

naturalne napoje – najlpesze 🙂

Karolina
Gość

Nawet nie wiedziałam, że kompot jest tak banalny w przygotowaniu! Wszystkie składniki mam w domu i dzisiaj spróbuje 🙂 uwielbiam te UFO brzoskwinie 😀

Magdalena
Gość

lubię kompoty, ale sadzę, że jakoś tak wyszły z mody a to lepsze niż napój gazowany do obiadu