22kilo

Kawa kokosowo-pomarańczowa

Kawa kokosowo-pomarańczowa

4 komentarze

Deser kawowy dla wszystkich, którzy z rożnych powodów nie piją mleka krowiego. Pyszny i podwójnie zdrowy – bo to kawa zbożowa z mlekiem kokosowym i pyszną, soczystą pomarańczą. 

Długo myślałam o przepisie na kawę zbożową, który dałby mi chociaż małe szanse na wygranie konkursu organizowanego przez Inkę – zarówno jeśli chodzi o pomysłowość, jak i zdjęcie. Dziś, ostatniego dnia konkursu, zamieszczam przepis na kawę Inka pomarańczowo-kokosową. Taka kawa to prawdziwy deser, a dzięki temu, że nie poszłam na łatwiznę dekorując go po prostu górą gotowej bitej śmietany, jest także niezwykle zdrowy.

Przygotowanie tego przepisu okazało się też fajnym wyzwaniem kulinarny – po raz pierwszy ubijałam bitą śmietanę kokosową, co zresztą okazało się niezwykle proste. Niestety, taka śmietana jest bardzo ciężka, dlatego zamiast fantazyjnie zdobić moją kawę, niemal całkowicie zapadła się pod powierzchnię Inki. Świetnym pomysłem okazała się posypka kokosowo-pomarańczowa i pewnie będę jeszcze jej używać, prosty syrop pomarańczowo-kokosowy również spełnił moje oczekiwania. Nie przedłużając więc, podaję Wam przepis na ten wegański smakołyk.

kawa-kokosowo-pomaranczowa

kawa-kokosowo-pomaranczowa-3

Składniki (na 1 kawę):

  • 1 łyżeczka kawy Inka,
  • kilka łyżek mleczka kokosowego (najlepiej świeża puszka, obowiązkowo odstawiona na noc do lodówki),
  • 1 pomarańcza (sok i skórka),
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Kawę Inka zalewamy gorącą wodą do 3/4 wysokości, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kawę podajemy ciepłą, nie gorącą, inaczej śmietana kokosowa się zważy.
  2. Otwieramy puszkę mleka kokosowego, które w lodówce powinno rozwarstwić się na mleko i bardzo twardą śmietaną. Wyjmujemy 2 – 3 łyżki tej twardej śmietany i ubijamy przez chwilę mikserem nawet na najniższych obrotach. U mnie nie trwało to nawet minuty.
  3. Pomarańczę myjemy, parzymy i ścieramy skórkę, szczyptę skórki odkładamy na później. Do rondelka wlewamy sok, redukujemy przez około 5 minut na średnim ogniu razem z pozostałą skórką, dodajemy łyżkę mleczka kokosowego (płynnego) i znowu gotujemy przez 5 minut. Syrop przecedzamy i dodajemy do kawy.
  4. Na suchej patelni prażymy przez około 2 minuty pozostałą skórkę i wiórki kokosowe, żeby wyschły i stały się chrupiące, ale pilnujemy, żeby się nie przypaliły.
  5. Na koniec ostrożnie i bardzo delikatnie układamy śmietanę na wierzch kawy, posypujemy posypką pomarańczowo-kokosową.


Łączy przyjemne z naturalnym

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
simplyhappy
Gość

Idealna Kawa dla mnie <3 <3 bo nie piję zwykłej kawy plus ze względów zdrowotnych powinnam ograniczać normalne mleko :/ dzięki za pomysł 😀

Anszpi
Gość

Jej smak musi być cudowny 🙂

Anonimowo
Gość
Anonimowo

mmmm koniecznie muszę spróbować zarówno jako miłośniczka kawy i kokosu 🙂