Dzisiaj prezentuję Wam przepis na bardzo prosty i zdrowy deser, czyli po prostu kasza manna z owocami.
Większość z Was zapewne kaszę manną jadała głównie w dzieciństwie. Warto włączyć ją do jadłospisu także w dorosłym życiu, ponieważ jest równie zdrowa jak pozostałe kasze (zawiera między innymi witaminy z grupy B oraz jod), natomiast jej przygotowanie jest znacznie szybsze i prostsze. W tym przepisie połączyłam ją z pysznymi malinami i jagodami przywiezionymi prosto z lasu. Może jednak użyć innych, dowolnych owoców,a nawet dżemu.
Dzisiejszy przepis to mój pomysł na II śniadanie w tym tygodniu. Pamiętajcie tylko, by trzymać kaszę mannę w lodówce!
Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki mleka,
- 4 kopiaste łyżki kaszy manny,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- około pół szklanki owoców.
Przygotowanie:
- Mleko wlej do rondelka, pozostawiając około 1/4 szklanki. Podgrzej mleko ze skórką z cytryny, w tym czasie pomieszaj kaszę z pozostałym mlekiem. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj kaszę mannę i skręć ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 – 10 minut stale mieszając trzepaczką aż kasza zgęstnieje.
- Szklanki lub inne pojemniczki napełnij do 3/4 wysokości kaszą, na górę połóż owoce. Jedz na ciepło lub na zimno.
A ja degustowałam wczoraj powyższy przysmak i był pyszny :).