22kilo

Jesienny hamburger jaglany

Jesienny hamburger jaglany

Możliwość komentowania Jesienny hamburger jaglany została wyłączona

Przepis na kotlet z kaszy jaglanej pochodzi z książki Qmam kasze, czyli powrót do korzeni Mai Sobczak i jest naprawdę rewelacyjny. 

Lubię jeść różne dziwne, zdrowe rzeczy :). Ale nawet ja miałam wątpliwości, czy kotlet z kaszy jaglanej sprawdzi się w hamburgerze. Jednak już pierwszy kęs rozwiał moje obawy. Z przepisu Mai wykorzystałam jedynie kotlet, dodatków użyłam innych, bardziej jesiennych. Plasterek gotowanego buraka był strzałem w dziesiątkę.

Składniki (na 4 hamburgery*):

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/3 szklanki surowej),
  • 3 łyżki mąki ryżowej,
  • 2 łyżki pestek z dyni (u mnie jeszcze odrobina do posypania),
  • 2 – 3 szalotki (u mnie pół zwykłej cebuli),
  • czubata łyżka czerwonego pesto z suszonymi pomidorami,
  • łyżeczka klarowanego masła,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego tamari (ja użyłam ok. łyżeczki sosu Worchester, który – w przeciwieństwie do sosu sojowego – akurat był pod ręką),
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta czarnej soli (u mnie zwykła),
  • 4 bułki razowe,
  • kilka plastrów ugotowanego buraka,
  • 1/4 cebuli,
  • kilka liści sałaty,
  • kilka plasterków pomidora.

*Autorka sugeruje tą ilość na 3 porcje, u mnie spokojnie udało się z podanych składników zrobić 4 solidne kotlety.

Przygotowanie:

  1. Gotuję kaszę jaglaną (wg przepisu z książki): w rondelku rozpuszczam trochę masła klarowanego, kaszę płuczę na sitku najpierw zimną wodą, następnie przelewam wrzątkiem. Podprażam w rondlu, dolewam szklankę wody (w proporcji 1 porcja kaszy do 2,5 porcji wody). Gotuję na małym ogniu często mieszając, a gdy już niemal cała woda się wchłonie, przykrywam garnek i odstawiam jeszcze na kilka minut. Kaszę delikatnie doprawiam solą i pieprzem w czasie gotowania.
  2. Pestki podprażam na suchej patelni i delikatnie rozdrabniam. Cebulę kroję w drobną kostkę i duszę na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Doprawiam cebulę solą i pieprzem.
  3. W misce łączę kaszę, pestki dyni i cebulę oraz sos Worchester/sojowy i pesto, na koniec mąkę ryżową. Dokładnie mieszam, następnie wyrabiam w dłoniach. Dzielę masę na 4 równe części, z każdej formuję równą kulę, następnie spłaszczam na kształt kotleta.
  4. Na czystej patelni rozgrzewam trochę oliwy i podsmażam kotlety przez chwilę z każdej strony, żeby ładnie się zrumieniły (nie ma w nich niczego surowego, chodzi wyłącznie o to, by trochę je podgrzać). W tym czasie przekrawam każdą bułkę na pół, układam na blasze od piekarnika miąższem skierowanym w dół i przypiekam je przez kilka minut (można oczywiście użyć także grilla).
  5. Na koniec najprzyjemniejsza część – układanie całego hamburgera: na spód bułki układam świeże liście sałaty, na to kotlet jaglany, następnie plastry ugotowanego buraka, świeżą cebulkę, pestki dyni i odrobinę czerwonego pesto. Na koniec przykrywam przypieczoną górą bułki. Podaję póki jeszcze są ciepłe.

Jesienne hamburgery jaglane są naprawdę pyszne, a ostre i głębokie w smaku czerwone pesto nadaje im niezwykłego charakteru (oraz sprawia, że nie trzeba samodzielnie przyprawiać potrawy, co jest dla mnie dużym plusem). Już nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuję kolejne przepisy z Qmam kasze!

hamburger jaglany 1

hamburger jaglany 3

„Qmam kasze, czyli powrót do korzeni”, Maia Sobczak