22kilo

Jabłko pieczone z migdałami

Jabłko pieczone z migdałami

Możliwość komentowania Jabłko pieczone z migdałami została wyłączona

Przekąska idealna na jeden z pierwszych chłodnych, jesiennych dni. Miód zaspokaja moją ochotę na słodycze, a migdały sprawiają, że pieczone jabłko jest jeszcze bardziej sycące. 

Składniki:

  • 1 średniej wielkości jabłko,
  • łyżeczka siekanej suszonej żurawiny,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka pokruszonych migdałów,
  • cynamon do posypania.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180°.
  2. Odcinam górną część jabłka i łyżeczką wydłubuję gniazda nasienne, uważając przy tym, by nie przedziurawić dolnej części jabłka. Na miejsce nasion wrzucam pokrojoną żurawinę i zalewam wszystko płynnym miodem.
  3. Na twardej drewnianej desce rozkładam kilka całych migdałów i miażdżę je bokiem noża. Wrzucam je do otworu po gniazdach nasiennych, wszystko obficie posypuję cynamonem, następnie przykrywam górną częścią jabłka.
  4. Wykładam blachę folią do pieczenia i wstawiam jabłko na 30 – 45 minut (w zależności od wielkości jabłka) do piekarnika. Miąższ powinien zrobić się całkowicie miękki, tak by jabłko można było jeść łyżeczką. Przed podaniem należy chwilę ostudzić.

pieczone jabłko

Pieczone jabłko to prosta w przygotowaniu przekąska, na którą warto poczekać. Dzięki dodatkowi miodu jest bardzo słodka i świetnie zastępuje np. kaloryczne ciastko. Jest też świetną alternatywą dla jedzenia owoców na surowo.

Edit: pieczone jabłko można oczywiście przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest dodanie dżemu – ostatnio często przygotowuję taki z domowym dżemem porzeczkowym, ulubionym mojego synka.