22kilo

Galette z jabłkami (dietetyczny)

Galette z jabłkami (dietetyczny)

No Comments

Mało ciasta, dużo owoców – takie słodycze powinniśmy jeść, nie tylko w czasie diety, ale zawsze, gdy zależy nam na zdrowym odżywianiu. Kruche ciasto w tej wersji zawiera mało cukru i mało tłuszczu, nie przytyjecie więc od niego, a pełnoziarnista mąka sprawi, że będziecie mieli energię przez wiele godzin. 

Właśnie dlatego postanowiłam włączyć ten przepis do cyklu z II śniadaniami. Galette, inaczej rustykalna tarta, to nic więcej jak kruche ciasto wypełnione owocami i pieczone bez jakiejkolwiek formy, tradycyjnie w okrągłym kształcie. Ja pomyślałam sobie, że skoro nie jestem ograniczona żadnym kształtem, to mogłabym przygotować galette z jabłkami, które idealnie będzie pasować do pojemnika śniadaniowego. Podane składniki wystarczą do przygotowania dwóch średniej wielkości tart.

galette z jabłkami 2

galette z jabłkami 3

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta soli,
  • około 4 słodkich jabłek,
  • łyżeczka syropu z agawy.

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczam masło, zostawiam do przestudzenia. W moździerzu rozcieram cukier z cynamonem. W misce łączę wszystkie składniki kruchego ciasta: mąki, mleko, masło, cukier cynamonowy, kardamon, sól. Zagniatam i odstawiam przykryte ciasto do lodówki na pół godziny.
  2. Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki. Pozbywam się gniazd nasiennych, kroję wzdłuż na niegrube plastry. Odstawiam.
  3. Wyciągam ciasto z lodówki, dzielę je na dwie części. Rozwałkowuję cienko na dość regularny okrąg, ale zostawiam postrzępione końce (jeżeli ciasto nie przypomina koła, odrywam część ciasta, by nadać mu odpowiedniejszy kształt). Poczynając od środka, układam na cieście pokrojone jabłka i kontynuuję w kółko, zostawiając wolną przestrzeń na około 4 cm od krawędzi. Potem dodaję kolejną warstwę jabłek, tym razem robiąc o jedno „okrążenie” mniej i robię tak, aż ukształtuje się ładny kopczyk z 3 – 4 warstw. Boki ciasta zawijam do góry i zlepiam je.
  4. Drugie galette przygotowuję w formie owalu, bo do takiego pojemnika będę chciała je włożyć. Postępuję tak samo jak w punkcie wyżej, z tym że teraz sprawdzam, czy tarta rustykalna zmieści się do pojemnika.
  5. Niezależnie od kształtu, gotowe galette posypuję cynamonem oraz skrapiam syropem z agawy (można też posypać cukrem) i piekę przez 30 – 40 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto kruche.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o