Te fit placki z jabłkami są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Co nie mniej istotne, świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. Nie są tłuste, więc spokojnie można je jeść bez podgrzewania.
Od pewnego czasu jestem na diecie z kalkulatorkalorii.net i układam własny jadłospis na bazie gotowych przepisów. Najczęściej sięgam po dwa z nich: ten na fit placki z jabłkami oraz na budyń czekoladowy z zaledwie 3 składników. Tym drugim podzielę się w najbliższym czasie. Placki są słodkie, mimo że nie dodaję do nich żadnego słodziwa (w oryginalnym przepisie pojawia się łyżka ksylitolu, uważam że niepotrzebnie. Ewentualnie gotowe placki polewam odrobiną miodu).
Składniki:
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej,
- pół szklanki płatków owsianych,
- 2 małe jabłka,
- 2 małe jajka (lub jedno duże),
- 150 ml mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka oleju.
Przygotowanie:
- W misce wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodać starte drobno jabłka i olej.
- Smażyć na patelni na małej ilości tłuszczu (lub na dobrej patelni nieprzywierającej) porcje z 1 łyżki. Podawać na ciepło lub potraktować jako przekąskę na zimno.
Z podanej porcji wychodzi koło 20 placuszków. Zazwyczaj zjadam kilka rano, resztę dojada synek w ciągu całego dnia.
Najnowsze komentarze