Zapach pieczonej papryki wypełnia mieszkanie na wiele godzin. Danie dość efektowne, a niezwykle proste do przygotowania.
Składniki:
- 4 papryki – ok 7. zł,
- 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki (lub drobiowego) – ok. 9 zł,
- szczypiorek – 1,5 zł,
- jajko,
- przyprawy: pieprz, papryka ostra, papryka słodka.
Przygotowanie:
- Odcinam górę papryki, pozbywam się gniazd nasiennych i myję warzywa. „Czapeczki” zostawiam, by później nakryć nimi faszerowane papryki.
- W misce mieszam mięso mielone z pokrojonym drobno szczypiorkiem (połową pęczka) i rozbełtanym jajkiem. Doprawiam pieprzem i paprykami.
- Delikatnie wkładam farsz do pustych papryk. Te układam na blasze wyłożonej folią do pieczenia i wkładam do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny (aż mięso się zetnie).
Faszerowana papryka może stanowić samodzielne danie – podana z ryżem lub kaszą albo ziemniakami. To także dobry pomysł na przystawkę, ale ponieważ danie jest sycące, wybrałabym na to raczej mniejsze papryki. Ja swoją podałam także z warzywnym sosem Ajvar.
Wygląda smakowicie 🙂 Głodna się zrobilam
mam zamiar to danie zrobić dzisiaj na obiad zastanawiam, się tylko czy można dodać do mięsa puszkę cieciorki?
Tak, jak najbardziej