22kilo

Faszerowana papryka ze szczypiorkiem

Faszerowana papryka ze szczypiorkiem

3 komentarze

Zapach pieczonej papryki wypełnia mieszkanie na wiele godzin. Danie dość efektowne, a niezwykle proste do przygotowania. 

Składniki:

  • 4 papryki – ok 7. zł,
  • 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki (lub drobiowego) – ok. 9 zł,
  • szczypiorek – 1,5 zł,
  • jajko,
  • przyprawy: pieprz, papryka ostra, papryka słodka.

faszerowana papryka

Przygotowanie:

  1. Odcinam górę papryki, pozbywam się gniazd nasiennych i myję warzywa. „Czapeczki” zostawiam, by później nakryć nimi faszerowane papryki.
  2. W misce mieszam mięso mielone z pokrojonym drobno szczypiorkiem (połową pęczka) i rozbełtanym jajkiem. Doprawiam pieprzem i paprykami.
  3. Delikatnie wkładam farsz do pustych papryk. Te układam na blasze wyłożonej folią do pieczenia i wkładam do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny (aż mięso się zetnie).

Faszerowana papryka może stanowić samodzielne danie – podana z ryżem lub kaszą albo ziemniakami. To także dobry pomysł na przystawkę, ale ponieważ danie jest sycące, wybrałabym na to raczej mniejsze papryki. Ja swoją podałam także z warzywnym sosem Ajvar.

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
oj tam oj tam
Gość
oj tam oj tam

Wygląda smakowicie 🙂 Głodna się zrobilam

oj tam oj tam
Gość
oj tam oj tam

mam zamiar to danie zrobić dzisiaj na obiad zastanawiam, się tylko czy można dodać do mięsa puszkę cieciorki?

Kalina
Gość
Kalina

Tak, jak najbardziej