22kilo

Ekspresowy krem z białych warzyw dla rodziców i niemowląt

Ekspresowy krem z białych warzyw dla rodziców i niemowląt

Możliwość komentowania Ekspresowy krem z białych warzyw dla rodziców i niemowląt została wyłączona

Zupki, które gotuję dla mojego synka, są naprawdę smaczne i chętnie je po nim dojadam (jeśli zdarzy się, że ten mały glodomor coś zostawi). Dlaczego więc krem z białych warzyw nie miałby być daniem dla całej naszej trójki?

Kiedyś w książce „Gotuj z Julią” Julii Child znalazłam uniwersalny przepis na zupę krem. Wystarczy ugotować do miękkości ziemniaki i dowolne warzywa w proporcji 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków na 1 szklankę pokrojonych warzyw. Do tej zupki wybrałam selera i pietruszkę.

Kilka łyżeczek dziecięcej zupki jest pyszne, ale nie byłam pewna, czy cały talerz takiego krem nie będzie jednak zbyt mdły. Z drugiej strony nie chciałam mocno przyprawić jedzenia dla dziecka. Dlatego wszystkie przyprawy wylądowały w zupie już na talerzu. Pomysł okazał się trafiony, tak przygotowany krem z bialych warzyw nie tylko pysznie smakuje, ale również fajnie wygląda. No i każdy dostaje swoje danie doprawione tak, jak lubi.

Składniki:

  • 1 – 2 pietruszki,
  • 1 średni seler,
  • kilka sztuk ziemniaków,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie myję szczoteczką, obieram, kroję w dużą kostkę. Odmierzam szklankami: seler i pietrucha zajęły 3,5 szklanki. Teraz obieram ziemniaki i kroję ich tyle, by również zajęły 3,5 szklanki.
  2. Warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą do przykrycia. Gotuję do miękkości przez około 30 minut.
  3. Zupę blenduję na gładki krem. Jeżeli jest zbyt gęsta, dolej trochę przegotowanej wody. Jeżeli obawiasz się, że wody jest zbyt dużo i krem stanie się zbyt rzadki, odlej trochę wywaru zanim zblendujesz, ale nie wylewaj go – przyda się, jeśli krem będzie jednak zbyt gęsty. Wywar możesz też zachować, żeby np. ugotować w nim ryż: jest bardzo cenny, bo to właśnie tutaj uciekają witaminy i składniki odżywcze z gotowanych jarzyn. Jeżeli zupa jest za mało gęsta, możesz też odparować ją na mniejszym ogniu.
  4. Krem dla nas przyprawiam szczyptą różowej soli, świeżo mielonym pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej, na górę dodaję sporo natki pietruszki. Dziecko dostaje wersję bez przypraw i jedynie symboliczną porcję pietruszki – pierwszy raz posmakuje natki. Jeżeli Twoje dziecko już ją jadło, możesz dodać jej więcej, wedle upodobań.