22kilo

Dziki ryż na mleku z jabłkiem

Dziki ryż na mleku z jabłkiem

1 Comment

Jeżeli uwielbiacie desery ryżowe, ten przepis jest dla was. Przygotowany na bazie mleka i ryżu jest zdrowy, nie zawiera konserwantów i można go szybko przygotować.Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto włączać je do diety nie tylko w czasie ciąży czy karmienia piersią, ale zawsze. Co więcej, mleko jest tanie i po prostu smaczne, więc kilka kartonów zawsze stoi w mojej kuchni. Ponieważ ryż zazwyczaj też jest pod ręką, łatwo stworzyć ten deser.

Składniki (na 1 porcję):

  • 1/4 szklanki ryżu,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • kilka plastrów słodkiego jabłka*,
  • szczypta cynamonu,
  • odrobina miodu.

*Na taką porcję wystarczy odrobina jabłka – ja jednak przygotowałam sos z dwóch dużych jabłek: przydadzą się później, do kolejnych deserów ryżowych czy owsianki. Na dwa duże ligole zużyłam sporo cynamonu i dwie łyżki miodu. Im słodsze jabłko, tym mniej miodu (cukru) potrzeba.

ryż na mleku1

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wsypuję ryż i wlewam 1/4 szklanki mleka. Gotuję na małym ogniu aż mleko wchłonie się prawie całe. Następnie dolewam połowę pozostałego mleka i znowu czekam, aż się wchłonie. Gdy to nastąpi dolewam ostatnią porcję mleka. Ryżu należy dobrze pilnować i często go mieszać – tym częściej, im mniej mleka już zostało. Gdy ostatnia porcja się wchłonie, wyłączam palnik i na chwilę przykrywam rondelek pokrywką (żeby ostatnie krople dobrze się wchłonęły).
  2. W tym samym czasie na suchą patelnię wrzucam pokrojone w drobną, elegancką kostkę jabłko. Przez chwilę je przesmażam na małym lub średnim ogniu, dodaję cynamon i miód. Mieszam, żeby miód dobrze pokrył wszystkie kawałki jabłka, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu. Przestaję po kilku minutach, gdy kawałki jabłka są już miękkie z zewnątrz, ale jeszcze chrupkie w środku. Wylewam prosto do miseczki na ciepły ryż.

ryż na mleku3

Ten wpis został zgłoszony do konkursu

akceptacja_durszlak_200_x_200_4

 

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
foodmania
Gość

dla mnie ryż na słodko zawsze miło kojarzy się z dzieciństwem, pycha 🙂