22kilo

Dyniowe krakersy

Dyniowe krakersy

Możliwość komentowania Dyniowe krakersy została wyłączona

Uwielbiamy te dyniowe krakersy. Podwoiłam porcję, ale nadal znikają bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Szczerze mówiąc, musiałam podstępnie schować kilka z nich, by móc zrobić im zdjęcie na drugi dzień. 

dyniowe krakersy 3

Przepis na dyniowe krakersy pochodzi z listopadowego numeru magazynu „Kuchnia” i nie jest trudny w przygotowaniu. Podaje w podwójnej wersji.

Składniki:

  • duża garść świeżych liści bazylii,
  • 7 – 8 łyżek puree z dyni,
  • dwie szczypty różowej soli,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej + garść do podsypania*,
  • duża szczypta kuminu, czyli kminu rzymskiego**,
  • odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 4 łyżki masła klarowanego.

* można użyć również zwykłej mąki pszennej

**robiłam również w wersji z papryka słodką i ostrą

Przygotowanie:

  1. Liście bazylii myję, strzepuję nadmiar wody, kroję drobno. Wrzucam do miski, dodaję dynię, mąkę, kumin, 1 szczyptę soli, pieprz i masło klarowane. Zagniatam wszystko w misce (konsystencja ciasta jest mocno płynna, lepiej więc trzymać je w misce), odstawiam na chwilę do lodówki – jak kruche ciasto.
  2. Po wyjęciu z lodówki masę dzielę na dwie części. Na blasze rozkładam papier do pieczenia, sypię na niego trochę mąki, obtaczam w niej ciasto, wałkuję na grubość 3 – 4 milimetrów. Kroję na prostokąty radełkiem z ząbkami (można też użyć zwykłego radełka lub noża). Dzięki temu, że rozwałkowuję ciasto bezpośrednio na papierze, nie muszę przenosić tego delikatnego ciasta ze stolnicy na blachę. Przygotowane dyniowe krakresy posypuję różową solą.
  3. Wkładam do rozgrzanego na 180º C na 15 – 20 minut, wyciągam gdy są lekko zrumienione i chrupiące.

Więcej przepisów na dania z dyni znajdziecie tutaj.