Dorsz panierowany w orzechach i świeżym imbirze, podany z młodymi ziemniakami z wody i pomidorami na rukoli – brzmi jak pozycja z karty w restauracji? W rzeczywistości to proste i szybkie w wykonaniu danie.Składniki:
- ok. 400 g dorsza (lub innej białej ryby),
- ok. 50 g siekanych orzechów włoskich,
- 2 cm kawałek świeżego imbiru,
- odrobina soku z cytryny do skropienia ryby,
- pieprz mielony.
Ponadto:
- ziemniaki młode,
- 2 garście rukoli,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki zielonych oliwek w całości,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżka oliwy i łyżeczka octu balsamicznego.
Przygotowanie:
- Orzechy najpierw rozgniatam bokiem noża, następnie jeszcze je siekam ostrą stroną noża. Oczywiście można użyć gotowych posiekanych orzechów – ale gdzie w tym zabawa? Poza tym, siekając orzechy samodzielnie w efekcie mamy dość nieregularną masę, z orzechami roztartymi na pył i większymi kawałkami, dzięki czemu panierka ma ciekawszą strukturę. Obieram kawałek imbiru i siekam go najpierw na paseczki, potem w drugą stronę – w kosteczkę. Mieszam z orzechami i całość przekładam na płaski talerzyk.
- Myję filety z dorsza (już obrane ze skóry). Kroję je na mniejsze kawałki (o szerokości 4 cm), skrapiam cytryną i przyprawiam pieprzem do smaku. Następnie przekładam każdy kawałek ryby na panierkę, dociskam lekko z każdej ze stron i przenoszę na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 190°C i piekę przez około 20 minut, aż ryba się zrobi. Na blachę wkładam też obrany ząbek czosnku.
- Młode ziemniaki gotuję bez soli – nic z nimi nie robię, jedynie ozdabiam gałązką świeżej kolendry na talerzu. Rukolę myję, pomidorki kroję na pół, oliwki dodaję w całości. W szklance mieszam oliwę z octem balsamicznym, gdy ryba jest niemal gotowa wyciągam czosnek i kroję go najdrobniej jak mogę. Dodaję do sosu i jeszcze trochę rozcieram łyżeczką. Polewam sałatkę sosem na moment przed podaniem.
Najnowsze komentarze