22kilo

Dorsz panierowany w orzechach

Dorsz panierowany w orzechach

Możliwość komentowania Dorsz panierowany w orzechach została wyłączona

Dorsz panierowany w orzechach i świeżym imbirze, podany z młodymi ziemniakami z wody i pomidorami na rukoli – brzmi jak pozycja z karty w restauracji? W rzeczywistości to proste i szybkie w wykonaniu danie.Składniki:

  • ok. 400 g dorsza (lub innej białej ryby),
  • ok. 50 g siekanych orzechów włoskich,
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • odrobina soku z cytryny do skropienia ryby,
  • pieprz mielony.

Ponadto:

  • ziemniaki młode,
  • 2 garście rukoli,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki zielonych oliwek w całości,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy i łyżeczka octu balsamicznego.
  • dorsz panierowany w orzechach3

Przygotowanie:

  1. Orzechy najpierw rozgniatam bokiem noża, następnie jeszcze je siekam ostrą stroną noża. Oczywiście można użyć gotowych posiekanych orzechów – ale gdzie w tym zabawa? Poza tym, siekając orzechy samodzielnie w efekcie mamy dość nieregularną masę, z orzechami roztartymi na pył i większymi kawałkami, dzięki czemu panierka ma ciekawszą strukturę. Obieram kawałek imbiru i siekam go najpierw na paseczki, potem w drugą stronę – w kosteczkę. Mieszam z orzechami i całość przekładam na płaski talerzyk.
  2. Myję filety z dorsza (już obrane ze skóry). Kroję je na mniejsze kawałki (o szerokości 4 cm), skrapiam cytryną i przyprawiam pieprzem do smaku. Następnie przekładam każdy kawałek ryby na panierkę, dociskam lekko z każdej ze stron i przenoszę na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 190°C i piekę przez około 20 minut, aż ryba się zrobi. Na blachę wkładam też obrany ząbek czosnku.
  3. Młode ziemniaki gotuję bez soli – nic z nimi nie robię, jedynie ozdabiam gałązką świeżej kolendry na talerzu. Rukolę myję, pomidorki kroję na pół, oliwki dodaję w całości. W szklance mieszam oliwę z octem balsamicznym, gdy ryba jest niemal gotowa wyciągam czosnek i kroję go najdrobniej jak mogę. Dodaję do sosu i jeszcze trochę rozcieram łyżeczką. Polewam sałatkę sosem na moment przed podaniem.
dorsz panierowany w orzechach2

ryba przygotowana do wstawienia do pieca