22kilo

Dorsz z imbirem na parze

Dorsz z imbirem na parze

1 Comment

Dorsz po dosłownie 3 minutach na parze praktycznie zaczął się rozpadać. Farsz z silną nutą imbiru nadał rybie dość wykwintnego smaku. „Resztki” posłużyły za główny punkt porannej sałatki. 

Przewodnim tematem tego numeru magazynu „Kuchnia” jest imbir, ponieważ to właśnie teraz można kupić kłącza w najlepszej kondycji – o napiętej, cienkiej skórce, mokrym i kruchym wnętrzu i zniewalającym zapachu. Przepis na rybę (z niewielkimi zmianami) pochodzi właśnie z tej gazety. W oryginale do zrealizowania danie posłużyła sola.

Składniki (na 2 – 3 porcje):

  • 8 małych filetów bez skóry z dorsza (480 g),
  • kłącze imbiru o długości 3 cm,
  • pół cebuli szalotki (takiej dużej),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki sezamu,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • do smażenia – oliwa (w oryginale po łyżeczce oleju arachidowego i sezamowego),
  • wykałaczki.

Idąc na halę rybną nie sądziłam, że uda mi się kupić takie małe filety z dorsza – gdyby nie to, kupiłabym dwa większe i następnie pokroiła je wzdłuż na kawałki o szerokości około 4 cm.

Przygotowanie:

  1. Odkrawam kawałek imbiru odpowiedniej długości, kroję go na cieniutkie plasterki, a te jeszcze na paseczki. Przygotowuję sobie też dymkę, którą również siekam na cienkie plasterki, czosnek przeciskam przez praskę.
  2. Na suchej patelni przez chwilę prażę sezam. Odkładam go do miseczki, na tej samej patelni podgrzewam oliwę i przez chwilę podsmażam imbir z czosnkiem (na dość małym ogniu uważając, by ich nie przypalić). Następnie dodaję posiekaną dymkę, uprażony przed chwilą sezam, sos sojowy i sok z cytryny – wszystko smażę razem przez chwilę, tak aby cebulka była miękka, a wszystkie składniki dobrze wymieszane.
  3. Na desce układam umyte ryby, łyżką równomiernie nakładam farsz na środku każdego filetu. Zwijam i spinam na brzegach wykałaczką. Układam w parowarze. Jeżeli zostanie wam trochę marynaty, posmarujcie nią rybę z wierzchu.
  4. Włączam parowar i gdy ryba jest zrobiona (co trwa kilka minut), wyciągam ją i podaję z warzywami.

ryba z imbirem2

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
na gazie
Gość

ciekawy przepis 🙂 zdrowo i dietetycznie 🙂 super