22kilo

Domowy paprykarz

Domowy paprykarz

Możliwość komentowania Domowy paprykarz została wyłączona

Jest wiele tradycyjnych polskich potraw, które wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem. Jednak to właśnie paprykarz chyba każdemu z nas przywodzi na myśl czasy dzieciństwa i młodości. Domowy paprykarz to świetny sposób na powrót do tych wspomnień oraz pomysłowe wykorzystanie resztek. 

paprykarz

Nie znoszę marnowania jedzenia (o tym jak tego unikać pisałam tutaj). Właśnie takie przepisy jak ten pozwalają na twórcze zużycie resztek – w tym przypadku może to być dowolna ryba, pieczona lub przygotowana w parowarze. U mnie był to akurat dorsz. Przepis, z drobnymi zmianami, pochodzi z tej strony. Możecie dowolnie zmniejszać porcje, ale pamiętajcie, że stosunek ryby do ryżu powinien wynosić 1:1.

Przy okazji wykorzystałam stare pieczywo – z kawałków chleba wykroiłam rybki foremką do ciasteczek, podgrzałam „rybki” na suchej patelni z bu stron. Pychota! Tak więc zapisujcie sobie przepis w ulubionych i wróćcie do niego po Wigilii – pewnie się Wam przyda na poświąteczne resztki.

Składniki:

  • 1/2 szklanki „resztek” ryby – rozdrobnionych i pozbawionych ości,
  • 1/2 szklanki ugotowanego do miękkości ryżu,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 średni pomidor,
  • 1/2 cebuli,
  • mała marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (+ ewentualnie do dodania),
  • słodka i ostra papryka do smaku,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Pomidora myję, nacinam na krzyż od spodu, zalewam wrzątkiem, hartuję w lodowato zimnej wodzie. Obieram ze skórki. Paprykę myję, przecinam na pół, usuwam pestki, kroję w większą kostkę. Cebulkę kroję, marchewkę trę na tarce o grubych oczkach. Czosnek rozbijam szeroką stroną noża, drobno siekam.
  2. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam wszystkie przygotowane składniki, dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Podsmażam przez 5 minut. Dodaję przecier pomidorowy, podduszam do miękkości pod przykrywką. Jeżeli warzywa zrobią się zbyt suche i zaczną się przypalać, można dodać jeszcze łyżkę przecieru i podlać wodą. Następnie dusić do całkowitej miękkości.
  3. Gdy wszystkie składniki są już miękkie, usuwam liście laurowe i ziele angielskie, blenduję. Masa nie musi być jednolita. Jeżeli na tym etapie masa jest zbyt suche można dodać jeszcze łyżkę przecieru, jeżeli zbyt rzadka – odparować w rondelku lub na patelni. Przekładam masę do rondelka i znowu podgrzewam, doprawiam. Dodaję po łyżce ryżu, dokładnie mieszam za każdym razem. Na koniec dodaję rybę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszam.