Wiedzieliście, że można przygotować kostkę rosołową w domu? Ja dowiedziałam się niedawno i bardzo się z tego cieszę ;).
W moim domu nie je się przetworzonej żywności ani nie korzysta z gotowych produktów albo robi się to niezwykle rzadko. Takie rozwiązanie to liczne plusy – domowe potrawy są zdrowsze, smaczniejsze, a ich przygotowywanie sprawia mi więcej satysfakcji. Jedyny problem to czas – wszystko trwa strasznie długo i niejedną już drzemkę dziecka w całości już poświęciłam na gotowanie i po tym gotowaniu sprzątanie.
Jednym z takich gotowych produktów, które najbardziej mi brakuje na co dzień, jest kostka rosołowa. Sprasowane źródło soli, tłuszczu i aromatu identycznego z naturalnym to częsty dodatek do wielu dań – szczególniej sosów i zup. Z reguły omijam przepisy, które w liście składników mają np. szklankę bulionu warzywnego lub, dajmy na to, wywaru z cielęciny. Ciekawa jestem kto z Was ma taki wywar zawsze na podorędziu 🙂
Dlatego bardzo ucieszyłam się, gdy w „Kuchni. Magazynie dla smakoszy” (1/2016) pojawiła się domowa kostka rosołowa właśnie. Jej przygotowanie zajęła mi dłuższą chwilę – ale może to dlatego że gotując jednocześnie oglądałam serial – niemniej jednak wierzę, że czas ten się opłacił. Dzisiaj w końcu dzielę się z tym przepisem z Wami.
Ważne informacje: 1 czubata łyżeczka bulionu odpowiada jednej kostce rosołowej ze sklepu (rozpuść ją w pół litra wody). Bulion jest bardzo słony (sól pełni tu rolę konserwantu), więc uważajcie z soleniem potraw, do których go dodajecie. Dzięki tej soli właśnie domowa kostka rosołowa wytrzyma w lodówce kilka miesięcy – nawet do pół roku. Po ugotowaniu przełóżcie bulion do czystego słoika i koniecznie dopiszcie datę ważności! Jeszcze dłużej domowa kostka wytrzyma zamrożona – najlepiej od razu podzielona na porcje (np. w pojemniku do mrożenia lodu).
Składniki:
- 3 – 4 gałązki natki pietruszki,
- 2 gałązki lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego (pominęłam, bo nie miałam),
- 1 liść laurowy,
- 2 – 3 suszone borowiki (pominęłam, bo nie lubię grzybów),
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
- 150 g soli, np. gruboziarnistej morskiej,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka oliwy,
- 1/2 kg marchewki,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 1/2 cukinii,
- biała część pora,
- 1/2 puszki pomidorów krojonych lub dwa świeże,
- 100 ml wytrawnego białego wina,
- 2 łyżki startego parmezanu.
Jeżeli chodzi o przyprawy możecie je dowolnie modyfikować, ważne jest by dodać 150 g soli na około 800 gram składników. Kurkuma ma za zadanie przede wszystkim nadać bulionowi odpowiedniego koloru.
Przygotowanie:
- Pietruszkę, liść laurowy i borowiki należy posiekać, a następnie zmiksować lub utrzeć w dużym moździerzu z zielem angielskim, pieprzem i rozmarynem.
- Do masy dodać obrane i pokrojone cebule i czosnek, dalej miksować i dodać sól, kurkumę i oliwę. Pastę o gładkiej konsystencji przełożyć do garnka.
- Marchewki, selera naciowego, cukinię i pora bardzo drobno posiekać lub pokroić w plastry, a następnie zemleć, połączyć z pastą. Dodać pomidory i wino.
- gotować 20 – 30 minut na małym ogniu, aż pasta zgęstnieje. należy często mieszać, ponieważ pasta ma tendencję do przypalania się. Po tym czasie dodać parmezan i gotować jeszcze 20 minut. jeżeli po ugotowaniu pasta nie ma gładkiej konsystencji, można ją jeszcze zmiksować blenderem na koniec.
- Przełożyć do czystego słoika, przechowywać w lodówce.
Super pomysł. Ja mam w domu dwójkę maluchów i nie chcę im fundować zupy z kostką rosołową – domowa „kostka ze słoika” to świetny pomysł 🙂 Pewnie spróbuję zrobić… tylko jak długo można to trzymać w lodówce? 🙂
Do pół roku – tak było napisane w przepisie. Oczywiście, może się zdarzyć, że zepsuje się wcześniej, np. jeśli zabrudzi się czymś innym. Ale to głównie sól, więc te kilka miesięcy postoi spokojnie
wypróbowałam i ??? rewelacja , nie tylko przy diecie…wystarczy myśleć o zdrowym jedzeniu
zdrowe domowe jest super
Nie kupuję kostek rosołowych, ale często bardzo by się przydały, do ugotowania szybkiego bulionu. Zbieram się w sobie do walki o domowe kostki rosołowe, życz mi powodzenia!
Powodzenia! 😉
Super przepis, też chcę taką zdrową kostkę rosołową, muszę zrobić.
🙂
Koniecznie muszę wypróbować!