Sos barbecue to świetny dodatek do mięs i warzyw z grilla, ale także do mięsa z parowaru lub pieczonego w piekarniku. W domu świetnie sprawdza się także jako alternatywa dla ketchupu.
Zwykły ketchup (w sklepach ze zdrową żywnością można kupić ketchupu lepszej jakości, bez dodatku cukru lub z mniejszą jego zawartością), zawiera sporo cukru i soli – warto o tym pamiętać doprawiając nim ulubione danie. Domowy sos BBQ nieco konserwantów też zawiera, ale w mniejszej ilości.
Warto robić sos BBQ ilekroć zostanie nam niewykorzystana passata (przetarte pomidory) – nie może ona stać zbyt długo w lodówce. Natomiast pasteryzowany w słoiczku sos możemy odstawić na dłuższy czas.
Składniki:
- 300 g passaty (czyli połowa dużego opakowania),
- 2 płaskie łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu Worchestershire.
Soso Worchestershire można kupić w większości dużych marketów – niestety czasem trzeba się naszukać. Ma ciemny kolor i sprzedawany jest w podobnych opakowaniach jak magii. Tam też należy go szukać – ewentualnie w pobliżu sosu sojowego, rybnego itp.
Przygotowanie:
- Do rondelka wlać passatę i zacząć podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać miód i sos Worchestershire, posmakować – jeżeli wyda wam się mdły możecie dodać więcej sosu Worchester albo przyprawić ostrą papryką lub pieprzem.
- Gotować na małym ogniu przez co najmniej pół godziny, aż nieco wody odparuje, a sos BBQ nabierze odpowiedniej konsystencji. Niestety, trzeba dość często mieszać, dlatego za przygotowanie sosu zabierzcie się najlepiej wówczas, gdy i tak musice spędzić nieco czasu w kuchni. Ja siedziałam przy kuchence z książką i co minutę mieszałam…
- Sos można podawać od razu, na ciepło lub na zimno, do mięs i grillowanych warzyw. Można także przelać go do słoika i wykorzystać później.
Ponieważ passata przy gotowaniu lubi „strzelać”, warto wybrać najwyższy dostępny garnek lub rondelek. Dzięki temu unikniecie szorowania całej kuchenki (z drugiej strony garnek nie może być tez zbyt szeroki, bo passatę będzie łatwo przypalić).
Najnowsze komentarze