Jestem szalenie zadowolona z tego przepisu. Batoniki muesli w tej formie to naprawdę smaczna, zdrowa i dietetyczna przekąska.
Taki batonik jest łatwy do przygotowania, a do jego stworzenia nie potrzeba ani szczególnych zdolności kulinarnych, ani trudno dostępnych składników. Same batoniki są zaś syte i świetnie nadają się do przegryzienia zamiast sięgnięcia po coś słodkiego, czy do zabrania ze sobą do pracy lub na spacer. Fotki przedstawiają batoniki, które przygotowałam na Gdynię na Słodko.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- 1,5 szklanki płatków pszennych,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 2/3 szklanki wody,
- 4 spore łyżki miodu,
- 3 garście suszonej żurawiny,
- 3 garście rodzynek.
Przygotowanie:
- Połowę płatków i siemię lniane wsypuję do wysokiego naczynia i miksuję blenderem. Tak zmiksowane płatki zaczną przypominać mąkę i sprawią, że batoniki nabiorą dobrej konsystencji.
- Dodaję wodę i pozostałe płatki, dodaję miód oraz żurawinę i rodzynki. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Wykładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiam do rozgrzanego na 180°C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie sprawdzam masę widelcem – powinna być miękkawa i elastyczna.
- Gdy „ciasto” ostygnie, delikatnie wyjmuję je z formy na papierze, układam na desce do krojenia i kroję świeżo naostrzonym nożem w kształt batoników. Batoniki muesli można zapakować np. w srebrną folię i w tej postaci zabrać ze sobą.
Najnowsze komentarze