22kilo

Dietetyczne batoniki muesli

Dietetyczne batoniki muesli

Możliwość komentowania Dietetyczne batoniki muesli została wyłączona

Jestem szalenie zadowolona z tego przepisu. Batoniki muesli w tej formie to naprawdę smaczna, zdrowa i dietetyczna przekąska. 

Taki batonik jest łatwy do przygotowania, a do jego stworzenia nie potrzeba ani szczególnych zdolności kulinarnych, ani trudno dostępnych składników. Same batoniki są zaś syte i świetnie nadają się do przegryzienia zamiast sięgnięcia po coś słodkiego, czy do zabrania ze sobą do pracy lub na spacer. Fotki przedstawiają batoniki, które przygotowałam na Gdynię na Słodko.

batoniki muesli 3

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 szklanki płatków pszennych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 4 spore łyżki miodu,
  • 3 garście suszonej żurawiny,
  • 3 garście rodzynek.

Przygotowanie:

  1. Połowę płatków i siemię lniane wsypuję do wysokiego naczynia i miksuję blenderem. Tak zmiksowane płatki zaczną przypominać mąkę i sprawią, że batoniki nabiorą dobrej konsystencji.
  2. Dodaję wodę i pozostałe płatki, dodaję miód oraz żurawinę i rodzynki. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Wykładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiam do rozgrzanego na 180°C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie sprawdzam masę widelcem – powinna być miękkawa i elastyczna.
  3. Gdy „ciasto” ostygnie, delikatnie wyjmuję je z formy na papierze, układam na desce do krojenia i kroję świeżo naostrzonym nożem w kształt batoników. Batoniki muesli można zapakować np. w srebrną folię i w tej postaci zabrać ze sobą.

batoniki muesli

 

batoniki muesli 2

Ciasto kroimy na dowolną ilość batoników