22kilo

Dietetyczna pizza z kalafiora

Dietetyczna pizza z kalafiora

4 komentarze

Kiedy koleżanka wysłała mi ten przepis, nie wierzyłam, że pizza z kalafiora może być aż tak smaczna. Tak ją jednak zachwalała, że postanowiłam ją przygotować przy najbliższej nadarzającej się okazji. Bardzo się z tego cieszę.

pizza-z-kalafioraPrzepis na spód pizzy z kalafiora pochodzi z tego bloga (klik), dodatki zaś wybrałam samodzielnie. Chciałam stworzyć pizzę we włoskim stylu – z cienkim ciastem i niezbyt dużą ilością dodatków. Wyszła idealnie. Od dłuższego już czasu ilekroć robimy pizzę w domu, na wierzch kładziemy poszarpany ser mozzarella: sprawdza się znacznie lepiej niż zwykły żółty ser.

Ponieważ nie miałam już czasu na robienie sosu, wykorzystałam po protu przecier pomidorowy doprawiony oregano. Po upieczeniu pizzę podałam z sosem balsamicznym. Pasował idealnie. jedyny minus – ta porcja była zdecydowanie zbyt mała, żeby poskromić apetyty naszej trójki!

Składniki (na 1 dużą pizzę):

spód pizzy:

  • 0,5 kg różyczek kalafiora (pół jednej naprawdę dużej główki kalafiora),
  • 2 jajka,
  • 40 g świeżo tartego sera typu parmezan,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano.

dodatki:

  • 5 łyżek przecieru pomidorowego,
  • 1 – 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 5 suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 mozzarella,
  • spora garść rukoli,
  • łyżka czarnych oliwek,
  • sos balsamiczny do polania.

Przygotowanie:

  1. Z kalafiora odciąć łodygi i liście, umyć. Białe różyczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię i podgrzewać na umiarkowanym ogniu przez 8 – 10 minut, aż odparuje część wody. Ja używałam patelni średniej wielkości, więc rozłożyłam smażenie na dwie partie. Podczas smażenia należy uważać, żeby kalafior się nie przypalił.
  2. Do przestudzonego kalafiora dodać jajka i parmezan, wszystko wymieszać widelcem. Masa powinna być dość gęsta. Rozlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką nadać okrągły kształt jednocześnie sprawdzając, czy pizza jest równej grubości. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200°C na 15 minut, aż się lekko zrumieni (grzanie góra-dół). W tym czasie przygotować dodatki.
  3. Przecier pomidorowy po prostu doprawiam oregano – jeśli ktoś chce, może dodać też np. sól czy pieprz, pamiętając jednak o tym, że oliwki i pomidory też są słone. Gotowy spód smaruję sosem, następnie rwę mozzarellę na płaty i układam równomiernie na pizzy. Dodaję pomidory i oliwki, wstawiam całość na powrót do piekarnika na kolejne 5 minut, żeby ser się rozpuścił.
  4. Wyjmuję, na środku układam świeże liście rukoli, podaję z sosem balsamicznym.
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Dagmara
Gość

Świetny pomysł! Super sprawa na sposób jak przemycić warzywa dzieciakom 🙂

Ania
Gość

Nie słyszałam nigdy o takiej pizzy. Muszę wypróbować ten przepis 🙂

Ktos
Gość
Ktos

Wszystko fajnie tylko że ten spod do pizzy tak mi przywarł do papieru ze nic z tego nie wyszło 😉 a robiłam dokładnie z przepisu