22kilo

Czekoladowe ciasto z porzeczkami – pyszne i dietetyczne

Czekoladowe ciasto z porzeczkami – pyszne i dietetyczne

1 Comment

Dziś polecam Wam ten prosty przepis na czekoladowe ciasto z porzeczkami – dół to prosty murzynek, krem – zdrowa kaszka manna, a na górze pysznią się świeże porzeczki. Idealny deser na lato!

Na początku tygodnia Babcia przywiozła mi z działki ponad kilogram czerwonych porzeczek. Szybko trzeba było coś z nich wymyślić – były zdecydowanie zbyt kwaśne, by zjeść je po prostu na surowo. Zbyt kwaśne dla mnie i Męża, Mały zajadał je dosłownie garściami. Właśnie dlatego nie podaję dziecku cukru i słodkich przetworów – niech jego smak będzie nieskalany najdłużej jak tylko to możliwe. Z porzeczek ugotowałam kompot, zrobiłam kisiel (przepis zamieszczę niebawem) i zrobiłam właśnie to ciasto. Wyszło super. Mąż co prawda standardowo narzekał, że to znowu jakieś takie dietetyczne, ale oczywiście zaraz później pochłonął 3 kawałki. Moja rada: nie mówcie, że to dietetyczne ciasto, nikt się nie skapnie.

czekoladowe ciasto z porzeczkami

Jak chcesz robić zdjęcia na trawie przy dziecku musisz działać szybko

Przepis na murzynka, przepraszam – poprawnie politycznego Brownie – pochodzi z kolorowanki Barbie, którą dostałam jako dziecko. Uwielbiam ten przepis, bo jest naprawdę dziecinnie prosty – wszystkie składniki ciasta po prostu miesza się bezpośrednio w blasze i potem piecze („poproś kogoś dorosłego o nagrzanie piekarnika”). Dziś w nieco odcukrzonej wersji.

Składniki:

ciasto:

  • 3 łyżki cukru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka),
  • płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 5 łyżek dobrego kakao*,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej (możecie zastąpić łyżką kakao, w oryginalnym przepisie nie było kawy),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 szklanka zimnej wody.

krem:

  • 3 szklanki mleka,
  • 6 kopiastych łyżek kaszki manny,
  • 1 laska wanilii.

+

  • miseczka porzeczek do wyłożenia na wierzch.

*W dobrym tonie jest teraz pisać na blogu „dobre kakao”. To taki blogerski sposób na przekonanie Was, że przedstawiany przepis jest zdrowy (nawet jeżeli nie jest).

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Piekarnik nastaw na 200°C. W okrągłej blasze o średnicy około 25 cm wymieszaj wszystkie suche składniki – nie natłuszczaj blachy. Zrób trzy otwory i wlej do nich sok z cytryny, olej i wodę. Wymieszaj wszystko jeszcze raz i wstaw do piekarnika na pół godziny. Ciasto wychodzi takie zakalcowate, ale to właśnie w nim lubię.
  2. Krem: Mleko wlej do garnka, najlepiej takiego z grubszym dnem. Zostaw pół szklanki mleka w kubku. W czasie gdy mleko powoli się gotuje, rozkrój na pół laskę wanilii i nożem wyskrob ziarenka. Dodaj ziarenka i puste skorupki do mleka (skorupki wyjmij przed dodaniem kaszki). Do mleka w kubku wsyp kaszę mannę i dokładnie wymieszaj. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj do niego rozmieszaną mannę i gotuj na małym ogniu przez 10 – 15 minut stale mieszając, aż kaszka zgęstnieje. Żeby to się stało musisz pozwolić jej się lekko zagotować. Pamiętaj też, że po wystudzeniu kasza jeszcze zgęstnieje.
  3. Na ostudzone ciasto (niewyjęte z blachy), nałóż przestudzony, ale nie całkiem zimny krem, wygładź łyżką i odstaw do lodówki, żeby jeszcze stężał.
  4. Porzeczki umyj dokładnie na sicie, następnie widelcem zdejmij owoce z szypułek. Pamiętaj: najpierw umyj, potem ściągnij, nie stracisz aromatu i substancji odżywczych. Rozsyp porzeczki na kremie i lekko dociśnij, żeby nie spadały podczas jedzenia. Nożem obkrój boki ciasta i delikatnie wyciągnij z formy. Ciasto jest gotowe.


Letnie owoce 2

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
naleśniki
Gość

Mmmm, jak wspaniale się prezentuje i na pewno smakuje świetnie