22kilo

Wielkanocne bułki z ziołami i olejem rzepakowym

Wielkanocne bułki z ziołami i olejem rzepakowym

Możliwość komentowania Wielkanocne bułki z ziołami i olejem rzepakowym została wyłączona

Przepis na proste do wykonania wielkanocne bułki ze świeżymi ziołami oraz olejem rzepakowym. Bułeczki są zdrowe, ponieważ przygotowałam je z pełnoziarnistej mąki, a dzięki dodatkowi mleka (zamiast wody) są mięciutkie w środku. A przede wszystkim świeże – nie trzeba więc martwić się brakiem pieczywa w święta.

Odkąd stałam się właścicielką maszynki do pieczenia chleba, w każde święta i inne dni wolne od pracy piekę chleb lub bułki. Dzięki temu nie muszę troszczyć się o to, czy wystarczy mi pieczywa do końca długiego weekendu. Nie muszę też jeść starych bułek w 3 dzień majówki. Te bułki przygotowałam bez użycia maszyny – po prostu zmiksowałam (specjalnym hakiem do ciasta) wszystkie składniki, a następnie dałam im rosnąć. Oczywiście możecie też zagnieść ciasto rękami.

W większości znanych mi przepisów na pieczywo, do ciasta dodaje się oliwę z oliwek lub masło. Ja sama często stosuję olej rzepakowy i na pewno nie mogło go zabraknąć w tym wielkanocnym wypieku. Po pierwsze, olej rzepakowy jest nasz polski, produkowany przez rodzimych rolników, a w święta wszystko co na stole powinno być swojskie i bliskie. Po drugie, olej rzepakowy jest wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych (tych zdrowych), których zazwyczaj brakuje w naszej diecie. Po trzecie, olej jest neutralny smakowo, nie zmienia więc smaku chleba.

wielkanocne-chlebki-z-ziolami-i-olejem-rzepakowym-2

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej zwykłej,
  • 200 g mąki pszennej razowej,
  • 1 i 1/4 szklanka letniego mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru (u mnie brązowy),
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • po 1 łyżce siekanych świeżych liści bazylii i natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z masłem. Do misy miksera wlać mleko,  olej rzepakowy, wsypać oba typy mąki, sól i wlać roztarte drożdże. Ugniatać przez około 10 minut. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i odchodzić od miski. Jeżeli jest zbyt gęste, dolać więcej mleka (w temp. pokojowej); jeśli za rzadkie, dosypać mąki.
  2. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, dodać zioła i przez chwilę zagnieść. Ciasto podzielić na 6 równych części, każdą uformować w kształt lekko wydłużonej bułki, naciąć na środku. Przełożyć na przykrytą papierem do pieczenia blachę i przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze na 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bułki posmarować z góry niewielką ilością mleka, wstawić do piekarnika na 15 – 20 minut.

logo-pokochaj-olej-rzepakowy-1