22kilo

Chipsy z topinambiru

Chipsy z topinambiru

9 komentarzy

Kilka sezonów temu, kiedy w Top Chefie gotowali jeszcze kucharze, a nie celebryci, chips z topinamburu był must have każdego odcinka. Dla elementu chrupkości – tak mówili. Ostatnio mój mąż przyniósł opakowanie topinamburu z biedronki, tak więc my tez dodaliśmy naszemu życiu elementu chrupkości.

chipsy-z-topinaburu-2

chipsy-z-topinaburu-3

Chipsy gotowe do pieczenia. Po lewej przyprawione wyłącznie solą, po prawej – papryką i ziołami

Zanim przejdę do przepisu na chipsy z topinamburu, podzielę się z Wami kilkoma ciekawostkami, których dowiedziałam się na temat bulwy topinamburu z Wikipedii. Topinambur to w rzeczywistości bulwa słonecznika, choć trochę innej odmiany niż ta, którą kojarzycie z ogrodów i sklepów. Roślina oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej i była tam uprawiana przez Indian w epoce przedkolumbijskiej. Do Europy topinambur trafił wraz z konkwistadorami i od tego czasu jest uprawiany na starym kontynencie z różną popularnością. Co ciekawe, bardzo łatwo się go uprawia i łatwo dziczeje, przez co w niektórych miejscach na świecie (bo dziś uprawiany jest na wszystkich kontynentach) trzeba z nim walczyć jako z agresywnym gatunkiem niszczącym rdzenną roślinność.

Jeżeli chodzi o wartości odżywcze topinamburu, to musicie wiedzieć, że 100 gram topinamburu to 70 kcal. Topinambur można jeść w niewielkich ilościach na surowo, ale u niektórych osób może powodować wzdęcia. Surowe kłącza zawierają inulinę, która w takiej postaci nie jest trawiona przez organizm człowieka. Po obróbce termicznej (pieczeniu, gotowaniu) inulina zamienia się we fruktozę i z tego względu topinambur polecany jest osobom z cukrzycą.

Chipsy z topinamburu – przepis

No dobra, dość już tej teorii, czas na przepis.

Składniki:

  • 1/2 kg bulw topinamburu,
  • ok. 6 łyżek oleju,
  • ulubione przyprawy, np. sól, oregano, majeranek, papryka itp.

Przygotowanie:

  1. Bulwy należy dokładnie umyć szczoteczką, ale nie obierać. Pokroić na cienkie paski – można wykorzystać do tego obieraczkę do warzyw lub po prostu pociąć cienko nożem.
  2. Przygotowany topinambur podzieliłam na dwie porcje: każdą połączyłam z 3 łyżkami oleju i przyprawami. W pierwszej wersji użyłam tylko soli, w drugiej papryki, oregano i bazylii. Oczywiście, możecie użyć dowolnych przypraw w dowolnych ilościach. Topinambur następnie należy dokładnie wymieszać z olejem i przyprawami, żeby każdy kawałek był nimi równie oblepiony.
  3. Gotowe chipsy rozłożyć na papierze do pieczenia, tak żeby miały tylko jedną warstwę (nie leżały na sobie). Wstawić do rozgrzanego na 200°C piekarnika na 10 minut. Jeżeli po tym czasie nie będą jeszcze chrupiące, można włączyć na 1- 2 minuty termoobieg albo wyłączyć piekarnik i zostawić w nagrzanym jeszcze na 15 – 20 minut. Gotowe i chrupiące chipsy z topinamburu wyjąć z piekarnika i od razu ściągnąć razem z papierem z blachy.

Chipsy z topinamburu to świetny zamiennik gotowych chipsów z paczki, odpowiednio przygotowane są bardzo chrupiące, a ich przygotowanie nie jest tak bardzo pracochłonne.

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Agata Borkowska
Gość

Ciekawe, bo nawet o nich nie słyszałam. Żyję chyba jeszcze z murzynami:):)
Może trzeba po nie sięgnąć?:)

Magda
Gość

Jestem ciekawa smaku tych chipsów. Z chęcią spróbuje ze względu na walory zdrowotne 🙂

Martyna
Gość

Jako pasjonatka ogrodnictwo znam topinambur. Sama kiedyś. Pokusilam sie o hodowle Czipsy super pomysl zwlaszcz jak ktos ma problemy z cukrem. Pozdrawiam i zapraszam na http://www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com

nieprzyzwoitka
Gość

Ta roslina staje sie coraz popularniejsza, sama niedawno ją odkryłam i zakochałam się. Jem na surowo, ale Twoje czipsy wyglądają tak zachęcająco, że sie skuszę 🙂