Kilka sezonów temu, kiedy w Top Chefie gotowali jeszcze kucharze, a nie celebryci, chips z topinamburu był must have każdego odcinka. Dla elementu chrupkości – tak mówili. Ostatnio mój mąż przyniósł opakowanie topinamburu z biedronki, tak więc my tez dodaliśmy naszemu życiu elementu chrupkości.
Zanim przejdę do przepisu na chipsy z topinamburu, podzielę się z Wami kilkoma ciekawostkami, których dowiedziałam się na temat bulwy topinamburu z Wikipedii. Topinambur to w rzeczywistości bulwa słonecznika, choć trochę innej odmiany niż ta, którą kojarzycie z ogrodów i sklepów. Roślina oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej i była tam uprawiana przez Indian w epoce przedkolumbijskiej. Do Europy topinambur trafił wraz z konkwistadorami i od tego czasu jest uprawiany na starym kontynencie z różną popularnością. Co ciekawe, bardzo łatwo się go uprawia i łatwo dziczeje, przez co w niektórych miejscach na świecie (bo dziś uprawiany jest na wszystkich kontynentach) trzeba z nim walczyć jako z agresywnym gatunkiem niszczącym rdzenną roślinność.
Jeżeli chodzi o wartości odżywcze topinamburu, to musicie wiedzieć, że 100 gram topinamburu to 70 kcal. Topinambur można jeść w niewielkich ilościach na surowo, ale u niektórych osób może powodować wzdęcia. Surowe kłącza zawierają inulinę, która w takiej postaci nie jest trawiona przez organizm człowieka. Po obróbce termicznej (pieczeniu, gotowaniu) inulina zamienia się we fruktozę i z tego względu topinambur polecany jest osobom z cukrzycą.
Chipsy z topinamburu – przepis
No dobra, dość już tej teorii, czas na przepis.
Składniki:
- 1/2 kg bulw topinamburu,
- ok. 6 łyżek oleju,
- ulubione przyprawy, np. sól, oregano, majeranek, papryka itp.
Przygotowanie:
- Bulwy należy dokładnie umyć szczoteczką, ale nie obierać. Pokroić na cienkie paski – można wykorzystać do tego obieraczkę do warzyw lub po prostu pociąć cienko nożem.
- Przygotowany topinambur podzieliłam na dwie porcje: każdą połączyłam z 3 łyżkami oleju i przyprawami. W pierwszej wersji użyłam tylko soli, w drugiej papryki, oregano i bazylii. Oczywiście, możecie użyć dowolnych przypraw w dowolnych ilościach. Topinambur następnie należy dokładnie wymieszać z olejem i przyprawami, żeby każdy kawałek był nimi równie oblepiony.
- Gotowe chipsy rozłożyć na papierze do pieczenia, tak żeby miały tylko jedną warstwę (nie leżały na sobie). Wstawić do rozgrzanego na 200°C piekarnika na 10 minut. Jeżeli po tym czasie nie będą jeszcze chrupiące, można włączyć na 1- 2 minuty termoobieg albo wyłączyć piekarnik i zostawić w nagrzanym jeszcze na 15 – 20 minut. Gotowe i chrupiące chipsy z topinamburu wyjąć z piekarnika i od razu ściągnąć razem z papierem z blachy.
Chipsy z topinamburu to świetny zamiennik gotowych chipsów z paczki, odpowiednio przygotowane są bardzo chrupiące, a ich przygotowanie nie jest tak bardzo pracochłonne.
Ciekawe, bo nawet o nich nie słyszałam. Żyję chyba jeszcze z murzynami:):)
Może trzeba po nie sięgnąć?:)
Na pewno 🙂
Jestem ciekawa smaku tych chipsów. Z chęcią spróbuje ze względu na walory zdrowotne 🙂
Sam topinambur ma delikatny,lekko orzechowy smak. Wiele zależy od użytych przypraw. Gałka muszkatołowa powinna wzmocnić jego naturalny smak
Jestem za 🙂
Jako pasjonatka ogrodnictwo znam topinambur. Sama kiedyś. Pokusilam sie o hodowle Czipsy super pomysl zwlaszcz jak ktos ma problemy z cukrem. Pozdrawiam i zapraszam na http://www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com
O super, ja tez sie ostatnio zastanawiałam nad prowadzeniem topinambiru w ogródku. Podpowiesz jakie trzeba miec warunki? U mnie niestety jest dosc mało słońca:/
Ta roslina staje sie coraz popularniejsza, sama niedawno ją odkryłam i zakochałam się. Jem na surowo, ale Twoje czipsy wyglądają tak zachęcająco, że sie skuszę 🙂
Myślę, że to fajny pomysł, żeby przekonać do topinamburu sceptyków :), którzy niekoniecznie są fanami zdrowego odżywiania