22kilo

Budyń kokosowy

Budyń kokosowy

No Comments

Gdy dopada mnie ochota na coś słodkiego (a dopada całkiem często) i nie mam ochoty spędzać całego popołudnia w kuchni, robię sobie domowy budyń kokosowy.

Kokos jest naturalnie słodki, więc jego obecność pozwala wyeliminować biały cukier, którego staram się unikać na co dzień. Poza tym, jestem kokosożercą ;).

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Odlewam do miseczki pół szklanki mleka, pozostałe podgrzewam w rondelku.
  2. W czasie gdy mleko się podgrzewa, do miseczki z mlekiem dodaję jajko, roztrzepuję. Dodaję obie mąki i bardzo dokładnie rozprowadzam trzepaczką.
  3. Gdy tylko mleko zacznie wrzeć, wyłączam ogień, wlewam mleko z jajkiem i mąką, mieszam szybko, żeby nie było grudek. Odstawiam znowu na najmniejszy ogień i podgrzewam cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  4. Do ciepłego budyniu dodaję wiórki kokosowe i mieszam łyżką. Budyń z kokosem serwuję po lekkim przestygnięciu lub całkiem na zimno. W obu wypadkach smakuje wybornie. Przed podaniem posypuję jeszcze odrobiną płatków kokosowych.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o