22kilo

Aromatyczne chipsy z dyni

Aromatyczne chipsy z dyni

2 komentarze

Uwielbiam dynię i przygotowuję ją na różne sposoby. Robię z niej kopytka, zupę, piekę dyniowe ciasta, a nawet jem na kanapkach. Ostatnio wpadałam na pomysł, żeby zrobić dyniowe chipsy. Można łatwo je zabrać gdzieś ze sobą, będą też fajną przekąską na jesienne party – np. na przyjęcie z okazji Halloween. Ja przygotowałam chipsy z mniej niż połowy dyni, ale oczywiście łatwo możecie zmniejszyć lub zwiększyć ilość chipsów. Ogranicza Was tylko wielkość blachy do pieczenia ;). Wybrałam odmianę Hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać. Dzięki temu chipsy z dyni nie tylko ładniej się prezentują, ale również ich przygotowanie jest znacznie szybsze.


chipsy-z-dyni

Poniższy przepis przygotowałam z myślą o akcji „Rozgrzewka z olejem rzepakowym”. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także za to, że mogę używać go nawet w wysokich temperaturach, gdyż nawet wtedy nie traci nic ze swojego dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Oleje roślinne – mówiąc krótko – są zdrowsze niż te pochodzenia zwierzęcego, dlatego to właśnie one powinny być podstawowym źródłem tłuszczów w naszym jadłospisie.

Takie chipsy z dyni możecie jeść nawet na diecie, ponieważ dynia jest niskokaloryczna, a cynamon i imbir wspomagają spalanie kalorii. Więcej przepisów z użyciem dyni znajdziecie tutaj.

Składniki:

  • 1/2 dyni Hokkaido,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • po szczypcie ostrej papryki, imbiru mielonego i cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Dynię myję, kroję na pół (nie obieram), następnie jeszcze na 4 części. Potem każdą ćwiartkę kroję w bardzo cienkie plastry – ważne, żeby były tej samej grubości, w innym wypadku trudno będzie je równomiernie upiec. Rozkłądam równomiernie na blasze do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia.
  2. Olej, sok i przyprawy mieszam w miseczce, w miarę równomiernie spryskuję rozłożoną dynię. Wstawiam do piekarnika nastawionego na termoobieg na 150°C na około 30 minut, aż chipsy staną się chrupiące. Wyłączam piekarnik i zostawiam je do ostygnięcia.

logo-pokochaj-olej-rzepakowy

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
JustynaAnita Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anita
Gość

Uwielniam dynię, ale nigdy nie próbowałam z niej robić chipsów! Dzięki za przepis, bardzo aktualny w okolicy Halloween 😀

Justyna
Gość

OO smacznie wyglądają, z dyni jeszcze nie robiłam 🙂 kilka dni temu piekłam chipsy z topinambura 🙂