Ajvar – chorwacki, czy może raczej bałkański sos, którego główne składniki to papryka i bakłażan. Charakterystyczny, warzywny smak sprawia, że idealnie nadaje się do mięs, szczególnie tych grillowanych.
Kuchnia polska lubi sosy. Niestety, przeważnie tę gęste, niezdrowe, zabielone mąką lub z dodatkiem bułki tartej. To duży problem podczas diety, gdy właśnie z tych produktów należy zrezygnować. Z drugiej strony to właśnie sosy sprawiają, że jedzenie nabiera wyrazu i smaku. Dlatego warto poszukać takich sosów, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Do takich z pewnością zalicza się warzywny Ajvar.
Podobno ile kucharek, tyle przepisów na ten pyszny, aromatyczny sos. Może być przygotowywany w wersji ostrej lub łagodnej – jak w moim przypadku.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 3 czerwone papryki
- 1 pomidor
- 3 ząbki czosnku
- Potrzebny będzie też piekarnik oraz blender.
Przygotowanie:
- Umyj wszystkie warzywa. Bakłażana przekrój na pól i łyżeczką usuń pestki. Obierz go ze skórki obieraczką i pokrój w kostkę. Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrojone warzywa oraz trzy nieobrane ząbki czosnku rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 – 180°C na około pół godziny. Wyciągnij, gdy produkty zmiękną, a skórka papryki w niektórych miejscach stanie się czarna.
- Papryki przełóż do miski i dokładnie ją przykryj – dzięki temu zaparzą się i łatwiej będzie ściągnąć z nich skórkę. Po pół godzinie wyciągnij paprykę, delikatnie zdejmij skórę i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz czosnek za skórki. Sparz pomidora, obierz go ze skórki i pokrój w kostkę.
- Obrane ze skórki papryki, pomidora, czosnek i bakłażana zblenduj na gładką masę. Możesz dodać ulubionych przypraw lub ostrą papryczkę.
Sos najlepiej smakuje podawany na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Idealnie pasuje do dań z grilla, pieczonych mięs czy gotowanej na parze piersi z kurczaka. Można położyć go też na kanapkach. To prosty sos, dlatego warto użyć do niego wysokiej jakości warzyw – to dzięki nim nabiera charakterystycznego smaku pełnego słońca.
[…] Faszerowana papryka może stanowić samodzielne danie – podana z ryżem lub kaszą albo ziemniakami. To także dobry pomysł na przystawkę, ale ponieważ danie jest sycące, wybrałabym na to raczej mniejsze papryki. Ja swoją podałam także z warzywnym sosem Ajvar. […]