22kilo

Na językach: mandarynki

Na językach: mandarynki

1 Comment

Mandarynki, „młodsze siostry pomarańczy”, słodsze i łatwiejsze do obrania. Ulubiony owoc wielu dzieci i nie tylko. Zimą wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez tych pysznych cytrusów.

Jeszcze w grudniu obiecywałam na FB post o mandarynkach, nagle okazuje się, że to już połowa lutego, sezon na mandarynki powoli się kończy, a wpisu jak nie było tak nie ma. Na szczęście pisanie tekstów to mój zawód, śpieszę więc uzupełnić ten brak.

Mandarynki – krótka historia pysznego owocu

Przyznam, że zanim zaczęłam przeczesywać sieć w poszukiwaniu informacji o mandarynkach trochę obawiałam się, że dowiem się czegoś nieprzyjemnego. Np. tego, że mandarynki to jakieś niedawne krzyżówki, smaczniejsze od pomarańczy, ale pozbawione wielu substancji odżywczych. Tak to zazwyczaj w końcu jest – jak coś jest słodkie, niemal pozbawione pestek i łatwo się do tego dostać, to raczej nie jest aż tak super zdrowe. A tu miła niespodzianka.

Mandarynki znano na terenach Chin już 4.000 lat temu, w Europie zaczęto je spożywać jednak dopiero w XIX wieku. Dziś największymi producentami mandarynek nadal są Chiny, a także Hiszpania, Brazylia, Japonia, Turcja, Włochy i Egipt.

Nazwa „mandarynka” prawdopodobnie pochodzi od nazwy wyspy Mauritius (dawniej Madara) na Oceanie Indyjskim. Inna legenda głosi, że nazwa mandarynka pochodzi od koloru stroju chińskiego dostojnika – Mandaryna. Jak jest naprawdę? Tego zapewne nie wie nikt.

Mandarynki – wartości odżywcze i zdrowotne

Mandarynki mają około 53 kcal w 100 gramach (dla porównania: 100 g pomarańczy to 47 kcal) oraz sporo witamin, przede wszystkim A, B1 i B6 oraz C. Zawierają także kwasy cytrynowy oraz jabłkowy, które pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Ze względu na kwas foliowy warto po mandarynki sięgać w czasie ciąży, ale wówczas pamiętajcie, by umyć je naprawdę dobrze – najlepiej szczoteczka pod bieżącą ciepłą wodą. Mandarynki są pryskane, przez co na ich skórkach znajdują się różne chemikalia.

Mandarynki są bardzo soczyste, co znaczy, że składają się w dużej mierze z wody, ergo pomagają nawodnić organizm. Sięgajcie więc po nie w czasie diety: są słodkie, niskokaloryczne i poprawiają humor. Możliwe, że zawarte w mandarynkach flawonoidy pomagają także spalać tłuszcz.

Okres zbioru mandarynek przypada na czas między listopadem a lutym, co dla mieszkańców tej półkuli jest prawdziwym błogosławieństwem. Dzięki dużej dawce witaminy C mandarynki pomagają wzmocnić odporność na różne przeziębienia i inne paskudztwa. Pomagają w nawadnianiu organizmu, a przy włączonych grzejnikach jest to dla nas po prostu konieczne.

tangerine-3-1326186-1280x960

Mandarynka Tangerynka

Jakie mandarynki wybierać

Na rynku dostępnych jest kilka różnych odmian mandarynki. Najpopularniejszą jest Klementynka, znana ze swojego słodkiego smaku i małej ilości pestek. Czasem można natknąć się na Satsumę, która prawie wcale nie posiada pestek. Dojrzewa wcześniej niż Klementynka. Można wymienić jeszcze Tangerynkę, której skórka jest cieńsza, a miąższ bardziej czerwony i cierpki w smaku.

Wybierając mandarynki w sklepie kierujcie się ich zapachem i jędrnością skórki. Unikajcie owoców przebarwionych i o skórkach, które z trudem dają się oderwać. W dotyku mandarynki powinny być dość miękkie.

Przepisy z mandarynkami

Szczerze mówiąc, mam tutaj problem. Gdy myślę o jakis daniach przygotowanych z mandarynki, w pierwszej chwili pojawia się obraz kruchych babeczek z kremem i ozdobionych z góry owocami, w tym mandarynkami. Idąc za tym cukierniczym tropem myślę jeszcze o drożdżówkach z mandarynkami i innymi ciastami tego typu. I na tym właściwie moje pomysły się kończą.

Muszę koniecznie spróbować połączenia mandarynki z orzechami i serem w sałatce – spodziewajcie się takiego przepisu na blogu. Poszukiwania w Internecie zakończyły się także znalezieniem kilku przepisów na sałatkę śledziową z mandarynką, a że niedługo śledzik…

Foto: Freeimages.com

 

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anna
Gość

Super artykuł. Uwielbiam mandarynki! Zawsze sięgam po nie zamiast słodyczy więc są niezbędne w moim domu. W zimie powinniśmy jeść dużo owoców, które są bogate w witaminy, których zimą nam często brakuje.