22kilo

Jak odzwyczaić się od słodzenia kawy i herbaty

Jak odzwyczaić się od słodzenia kawy i herbaty

4 komentarze

Przeglądałam niedawno pewne forum na temat odchudzania i natrafiłam problem związany ze słodzeniem kawy i herbaty. Wpadłam na kilka sposobów, które mogą pomóc w odstawieniu białego cukru.

Dzienna dawka spożycia cukru nie powinna przekraczać 6 łyżeczek. Poziom ten nie jest trudny do przekroczenia, ponieważ cukier kryje się w niemal wszystkich przetwarzanych produktach.  Tym bardziej więc warto pozbyć się go z kawy i herbaty, bo tam właśnie mamy nad nim pełną kontrolą.

herbata

Po pierwsze – eliminacja. Nasz organizm jest skonstruowany tak, że to, co słodsze, smakuje nam bardziej. Na szczęście możemy przyzwyczaić nasze kubki smakowe do tego, by polubiły inne smaki niż te, których dostarczamy im zazwyczaj. Jeżeli gorzka herbata nam nie smakuje, wystarczy pić ją przez miesiąc lub dwa (w zależności od organizmu), a nasze kubki smakowe przyzwyczają się do takiego smaku. Po tym okresie będziemy sami dziwić się, że mogliśmy pić taką niedobrą, słodką kawę/herbatę.

Po drugie – odzwyczajaj się stopniowo. Jeżeli na co dzień dużo słodzisz, odzwyczajanie się od cukru nie przyjdzie łatwo. Dlatego rozłóż to na części: jeżeli np. dotychczasowo słodziłaś dwie łyżeczki cukru, zminimalizuj to do jednej łyżeczki. Potem, gdy przyzwyczaisz się już do tego, sięgaj po cukier tylko raz na dwa lub trzy napoje. Zanim się zorientujesz, przestaniesz odczuwać potrzebę dodawania cukru.

typy herbat

Herbata występuje w dziesiątkach odmian i setkach mieszanek. Nie musimy zawsze ograniczać się do czarnej.

Po trzecie – zastępuj. Zamiast dodawać do wszystkiego białego cukru, skup się na jego bardziej zdrowych zamiennikach. Możesz wybrać np. cukier trzcinowy, a smak herbaty poprawiać miodem lub dżemem (herbata z miodem i cytryną to mój najlepszy sposób na przeziębienie). Nieco trudniej jest zastąpić cukier w kawie – tutaj mogę polecić pseudo-syrop z dyni.

Po czwarte – pij napoje w wersji smakowej. Zamiast czarnej herbaty, wybieraj wersje owocowe. Wówczas smak nie będzie tak intensywny i łatwiej będzie zrezygnować Ci z cukru. Eksperymentuj. Spróbuj herbaty białej, czerwonej i zielonej i nie sugeruj się tym, że kiedyś Ci one nie smakowały. Być może Twój smak zmienił się na tyle, że tym razem Ci posmakują.

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
elson88
Gość
elson88

właśnie właśnie to jest mój problem… jak z herbatą idzie mi dobrze jeśłi chodzi o cukier to z kawą jest problem tym bardziej że pracuje w kawiarni zaczęłam od dziś już słodzić tylko jedną małą łyżeczkę i nie mogłam tej kawy wypić:D

elson88
Gość
elson88

Normalnie słodzę kawę 2 łyżeczki mówię o czarnej, bo z mlekiem moge nie słodzić wcale. No a kawiarnia i dieta to fakt będzie problem , ale się uparłam 😀

WIola
Gość
WIola

Witajcie, ja mam podobny problem, zawsze słodziłam 3,5 łyżki cukru do herbaty i kawy. Koleżanka opowiedziała mi o tym jak cukier wpływa niekorzystnie na nasz organizm, samopoczucie i jakie może nieść korzyści ograniczenie jego. Zaczęłam na drugi dzień. Przestałam słodzić. Na początku miałam odruch wymiotny, jeżeli mówimy o kawie, potem w głowie wmówiłam sobie, że czuję posmak cukru dzięki mleku ( zadziałało) Jednak mimo wszystko, picie kawy i herbaty do chwili obecnej nie sprawia mi już tyle przyjemności co poprzednio a minął około miesiąc. Jednak się nie poddaje i trwam w tym nadal. Najważniejsze to chcieć to zrobić jako JA… Czytaj więcej »