22kilo

Dieta 17-dniowa – Przyspieszenie

Dieta 17-dniowa – Przyspieszenie

4 komentarze

Czas na dokładne opisanie pierwszego cyklu diety, dzięki której nie tylko schudłam ponad 20 kilogramów, ale również zmieniłam moje nawyki żywieniowe. A więc, do dzieła!

Zainteresowanych dietą 17-dniową odsyłam do wpisu Informacje ogólne. Jeżeli po przeczytaniu tego artykułu uważacie, że ta dieta jest dla was, zacznijcie właśnie od tego 17-dniowego okresu. Jeżeli będziecie przestrzegać diety, powinniście stracić od 5 do 6 kilogramów: tak podaje dr Moreno w książce, tak też było w moim przypadku. Oczywiście, im więcej dodatkowej tkanki tłuszczowej, tym szybciej i łatwiej tracimy na wadze.

Ogólnie rzecz biorąc, w tym cyklu diety w dużej mierze rezygnujemy z węglowodanów (chociaż nie wykluczamy ich z diety całkowicie). Z jadłospisu chwilowo wyrzucamy ziemniaki, kasze i makarony, zamiast tego jemy sporo mięsa, ryb, warzyw i dwie porcje owoców i jogurtów dziennie. Rezygnujemy (i to na zawsze!) z mocno przetworzonej żywności: jest ona niezdrowa, no i ciężko powiedzieć, co rzeczywiście się w niej znajduje.

Bardzo ważną zasadą, którą uczymy się w tym cyklu, jest wskaźnik głodu i sytości. Moreno zauważa bardzo istotną rzecz – większość z nas traci zdolność określania, czy jest głodne, czy nie, już w wieku przedszkolnym. To między innymi dlatego, że od dziecka jesteśmy uczeni, by zjadać wszystko, co jest na talerzu i by jeść wtedy, gdy przychodzi na to pora. I podczas gdy takie zachowanie ma sens gdy jesteśmy mali, to jako dorośli sami powinniśmy określać, czy jesteśmy głodni, czy już się najedliśmy. Dlatego Mike radzi, by stosować wskaźnik 4-stopniowy:

  • wartość 1 to lekki głód – najwyższy czas, by albo zacząć przygotowywać pełnowartościowy posiłek lub by sięgnąć po jedną z dozwolonych przekąsek,
  • 2 – silny głód, niebezpieczna sytuacja, do której nawet na diecie nie powinniśmy się doprowadzać. Gdy jesteśmy tak głodni, trudno nam się opanować i rośnie niebezpieczeństwo, że sięgniemy po coś, co w ogóle nie powinno znaleźć się w naszym menu,
  • 3 – jesteś lekko najedzony, a w brzuchu jest jeszcze trochę miejsca. To odpowiednia pora, by skończyć posiłek – niezależnie od tego, ile jedzenia jeszcze znajduje się na talerzu. Nauczenie się, żeby nie dojadać porcji do końca na siłę, było jedną z najważniejszych rzeczy, które pomogły mi schudnąć. Pamiętaj, żołądek to nie śmietnik, nie wrzucaj tam jedzenia, by uniknąć jego wyrzucania,
  • 4 – przejedzenie, czyli jasny sygnał, że mimo diety zjedliśmy zbyt dużo. Nie tylko dostarczyliśmy naszemu organizmowi zbyt dużej ilości kalorii, ale – co gorsza – jesteśmy zmęczeni jedzeniem i nie mamy ochoty na podjęcie jakichkolwiek czynności fizycznych.

Wskaźnik głodu stosujemy nie tylko w cyklu Przyspieszenie, ale przez cała dietę. Jak jasno z niego wynika, podczas diety Dr Mike`a Moreno nie mamy się głodzić, ale nie możemy również przejadać się. Zasada osiągnięcia złotego środka jest tutaj bardzo ważna.

Co można jeść w cyklu Przyspieszenie?

Lista produktów jest dość długa, nie będziecie więc narzekać na monotonię podczas diety.

Ryby:

flądra, łosoś, sola, sum, tilapia, tuńczyk z puszki (w wodzie, nie w oleju)

Drób:

białka jaj (1 porcja = 4 sztuki) – wbrew pozorom jajecznica z samych białek jest naprawdę smaczna i wcale nie pozbawiona smaku, jaja całe (1 porcja = 2 sztuki), mielone mięso indyka (chude), pierś (filet) z indyka, pierś (filet) z kurczaka

Oczyszczające warzywa (można jej jeść w dowolnej ilości):

bakłażan, brokuł, brukselka, cebula, czosnek, dymka, fasolka szparagowa zielona, jarmuż, kalafior, kapusta, karczoch, marchew, ogórek, okra, papryka (w każdym kolorze), pieczarki, pietruszka, pomidory, por, rukiew wodna, sałata (każda), seler, szparagi, szpinak, zielenina, czyli zielone warzywa liściaste jak botwina, nać rzepy, kapusta warzywna pastewna

Owoce (dozwolone dwie porcje dziennie, należy je zjeść przed godz. 14.00):

brzoskwinie, grejpfruty, gruszki, jabłka, owoc opuncji, owoce jagodowe (jak truskawki, porzeczki, jagody itp.), śliwki (świeże i suszone), czerwone winogrona

Probiotyki, czyli jedzenie zawierające kultury bakterii – 2 porcje dziennie:

chude mleko acidofilne (1 porcja = jedna szklanka), jogurt każdego typu, w tym grecki, najlepiej niesłodzony lub o niskiej zawartości tłuszczu (1 porcja = 180 ml), kefir (1 porcja = 1 szklanka), kiszona kapusta (1 porcja = 1/2 szklanki), kiszone ogórki (1 porcja = 1 średniej wielkości ogórek), maślanka (1 szklanka = 1 porcja), serek wiejski (1 porcja = 1/2 szklanki) 

Dobre tłuszcze – 1 lub 2 łyżki dziennie (do sałatki lub przyrządzania mięsa)

olej lniany, oliwa z oliwek

Przyprawy – tak ten dział jest nazwany w książce, chociaż ja bym powiedziała raczej: dodatki:

salsa, sos marinara, jasny sos sojowy, ketchup o niskiej zawartości węglowodanów (czyli cukrów, można kupić na działach ze zdrową żywnością, oczywiście jest znacznie droższy), odtłuszczona kwaśna śmietana, chudy, mało słony bulion, Truvia (naturalny słodzik), niskosłodzone dżemy i galaretki, chude sery (parmezan, feta, ser pleśniowy), sól, pieprz, ocet, musztarda, zioła i przyprawy korzenne.

Menu na co dzień:

W książce każdy dzień jest osobno rozpisany i stanowi świetny sposób na to, by codziennie sięgać po różne produkty. Ale możemy także sami tworzyć jadłospis kierując się następującymi, prostymi zasadami:

śniadanie:

  • 2 jajka lub 4 białka przygotowane bez tłuszczu lub 1 porcja probiotyku,
  • 1 porcja owoców.

obiad:

  • dowolna ilość białek w postaci ryb lub drobiu lub jajek plus nieograniczona ilość warzyw oczyszczających

albo

  • probiotyk plus nieograniczona liczba warzyw oczyszczających.

kolacja:

  • dowolna ilość białek w postaci ryb lub drobiu
  • nieograniczona ilość warzyw oczyszczających.

przekąski:

  • druga porcja owoców,
  • druga porcja probiotyków.

Dodatkowo, do każdego posiłku należy pić szklankę zielonej herbaty.

Przykładowe menu

śniadanie:

jajecznica z dwóch białek jaj,
1/2 grejpfruta
1 szkl zielonej herbaty

obiad:

duża porcja sałatki z zielonych warzyw i tuńczyka (z puszki, w wodzie), skropiona 1 łyżką oleju lnianego i 2 łyżkami octu balsamicznego,
1 szk. ziel. herb.

kolacja:

obfita porcja kurczaka z grilla z dowolną ilością jakichkolwiek warzyw z listy (np. brokuł, kalafior), ugotowanych na parze lub surowych,

przekąski:

180 ml niesłodzonego jogurtu naturalnego zmieszanego z 1 lub 2 łyżkami niskokalorycznego dżemu
1 porcja owoców z listy (np. truskawki, mogą być mrożone, jabłko, brzoskwinia)

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KalinaKasiulqaKasia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość
Kasia

Witam serdecznie. Jestem w 5 dniu diety i efekt -3kg. Wzrost 163 waga startowa 67kg. Mam maly problem bo jestem veganką i nie jem zwierzaczkow ani jajeczek. Zastąpiłam jogurtami sojowymi a danie glowne i kolacyjka to salatka. Najciekawsze jest to ze nie jestem glodna……..ale mam kilka pytań. Czy w 2 l wody liczymy osobno? To co zrozumiałam to 3 szklanki zielonej,dwie kawki (u mnie 3 z mlekiem light sojowym) i 2l wody?? I kolejna sprawa jako ze nie mam ksiazki,możesz podać szczegóły 2 etapu i pozostałych.Serdecznie pozdrawiam. Wyglądasz zjawiskowo…..

Kasiulqa
Gość
Kasiulqa

Witam:)
zastanawia mnie „1 PORCJA OWOCÓW” czyli ile dokładnie?:)