Aktywacja to drugi cykl diety 17-dniowej. Dobra wiadomość: w tym czasie możecie wprowadzić do diety kasze, ziemniaki i płatki zbożowe. Co ważniejsze, nadal chudniecie.
Cykl Aktywacji polega na naprzemiennym spożywaniu większych i mniejszych ilości pożywienia. Co drugi dzień przestrzegacie jadłospisu z Cyklu Przyspieszenia, co drugi – z Aktywacji. Jak dowodzi Moreno, przywołując amerykańskie badania, takie „poszczenie” co drugi dzień powoduje, że organizm nie przyzwyczaja się do tego, że jest na diecie. Normalnie, gdy zmniejszacie ilość spożywanych kalorii, po pewnym czasie ciało uczy się, że nastały czasy niedostatku – zaczyna więc magazynować i właśnie dlatego waga zamiast spadać pozostaje w miejscu, a niekiedy nawet nieznacznie rośnie.
Cykl drugi diety 17-dniowej jest skonstruowany tak, żeby codziennie zaskakiwać organizm. Co więcej, trzeba zacząć dostarczać mu skrobi, węglowodanów i w ogóle zróżnicować nieco spożywane produkty, w innym wypadku mogłoby się to negatywnie odbić na naszym zdrowiu.
Zasady z cyklu I nadal obowiązują – nie wolno się przejadać, ale też nie powinno doprowadzać się do stanu ogromnego głodu – stosować wskaźnik głodu i sytości. Owoców ani źródeł skrobi nie powinno spożywać się po godzinie 14:00. Z mięsa nadal powinno usuwać się cały widoczny tłuszcz.
Co można jeść w cyklu Aktywacji?
To samo, co w cyklu Przyspieszenie, a ponadto:
białka:
owoce morza – przegrzebki, krewetki, omułki, kraby i ostrygi, chude mięsa – kotlet cielęcy, gicz lub udziec jagnięcy, wieprzowina – polędwiczki, schab bez kości, biodrówka, wołowina – stek z łaty, befsztyk, polędwica, rumsztyk, ligawa, mielona chuda wołowina
naturalne produkty skrobiowe:
zboża (1 porcja = pół szklanki), kasza bulgur, kasza jęczmienna, kaszka błyskawiczna, pszenna, kaszka kukurydziana, komosa ryżowa, kuskus, otręby owsiane, owsianka, proso, ryż brązowy, ryz długoziarnisty (np. basmati), szarlat
rośliny strączkowe (1 porcja = pół szklanki), ciecierzyca (zwana niepoprawnie cieciorką), fasola mung, groch, groszek zielony, fasola półksiężycowa (limeńska), fasola zwykła, fasolnik chiński (wigna), soczewica, soja
warzywa skrobiowe, batat (1 porcja = 1 średni), dynie – odmiany zimowe (1 porcja – 1 szklanka), jams (bulwa pochrzynu, 1 porcja = 1 średnia), kukurydza (1 porcja = 1 szklanka), owoc chlebowca (1 porcja – 1 szklanka), taro (bulwa korokazji, 1 porcja = 1/2 szklanki), ziemniak (1 porcja = 1 średni).
Jeżeli chodzi o warzywa oczyszczające, owoce, tłuszcze czy przyprawy – nic się nie zmienia w stosunku do poprzedniego cyklu.
Jak planować jadłospis?
Pierwszego dnia cyklu jemy zgodnie z cyklem II: Aktywacja, drugiego dnia jemy zgodnie z Przyspieszeniem, trzeciego dnia – znowu Aktywacja, czwartego – przyspieszenie i tak naprzemiennie przez 17 dni.
Jadłospis możemy stworzyć sami według poniższych zasad:
Śniadanie:
- 1/2 szklanki płatków zbożowych przygotowanych na ciepło (zobacz jak ugotować owsiankę tutaj),
albo
- 2 jajka lub 4 białka przygotowane bez tłuszczu,
albo
- 1 porcja pokarmu zawierającego probiotyki,
oraz (niezależnie jaką pozycję wybraliście wcześniej)
- 1 porcja owoców.
Obiad:
- dowolna ilość białek w postaci ryb, owoców morza, mięsa czerwonego, kurczaka albo indyka lub jajek lub warzywa plus 1 porcja żywności zawierającej probiotyk,
- 1 porcja naturalnych produktów skrobiowych,
- nieograniczona ilość oczyszczających warzyw.
Kolacja:
- dowolna ilość białek w postaci ryb, owoców morza, mięsa czerwonego, kurczaka albo indyka,
- nieograniczona ilość warzyw oczyszczających.
Przekąski:
- druga porcja owoców,
- druga porcja pokarmu zawierającego probiotyki.
Dodatkowo:
- 1 porcja dobrych tłuszczów (1 – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego do wykorzystania w sałatce, z warzywami lub do gotowania).
Oprócz tego do każdego posiłku należy pić kubek zielonej herbaty, a przez cały dzień wypijać ponadto 8 szklanek wody.
Przykładowy jadłospis (podany za Dietą 17-dniową)
Śniadanie:
- 1/2 szklanki owsianki lub otrębów (ugotowanych),
- jajecznica z 4 białek jaj,
- 1 świeża brzoskwinia pokrojona w plasterki,
- 1 szklanka zielonej herbaty.
Obiad:
- sałatka z krewetek (gotowane krewetki, 3 łyżki posiekanej cebuli, duża ilość sałaty, 1 duży pomidor i 1 łyżka oliwy z oliwek),
- 1 średni pieczony ziemniak,
- 1 szklanka zielonej herbaty.
Kolacja:
- pokrojona polędwiczka wieprzowa, upieczona lub grillowana,
- warzywa ugotowane na parze,
- 1 szklanka zielonej herbaty.
Przekąski:
- 1 szklanka jagód plus 180 ml niesłodzonego jogurtu owocowego,
- 180 ml niesłodzonego jogurtu owocowego lub 1 szklanka kefiru.
Zainteresowała Cię dieta 17-dniowa? Przeczytaj również:
Masz jakieś pytania lub wątpliwości? Zostaw komentarz albo skontaktuj się ze mną mailowo.
Uwielbiam twojego bloga jest rewelacyjny.Pozdrawiam
Twój blog pomógł mi na tą chwilę schudnąć 3kg w cyklu 1 diety 17-dniowej. W czwartek rozpoczynam fazę aktywacji i mam jedno pytanie czy zboża (1 porcja = pół szklanki) to jest ilość przed czy po ugotowaniu?
Przede wszystkim bardzo gratuluję tych 3 kg, po drugie miło mi, że o tym napisałaś i że znalazłaś miejsce dla siebie na moim blogu.
W książce rzeczywiście chyba nigdzie nie jest to jednoznacznie napisane, jak traktowałam 1 porcję jako 1/2 szklanki nieugotowanego zboża. Pozdrawiam!